Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Irán beismerte, hogy üzemzavart okozott az atomerőműveiben a Stuxnet féreg

2010.11.29. 19:40
Több, dúsított uránt gyártó centrifuga működésében is "problémákat okozott egy elektronikus eszközökre telepített szoftver" a natanzi nukleáris létesítményben - ismerte be Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn, valószínűleg a Stuxnet nevű számítógépes vírusra utalva.

Az elnök hozzátette, hogy zavart kezelték. "Irán ellenségei rossz dolgot tettek, de szakértőink szerencsére felfedezték ezt, így ma már nem képesek kárt okozni nekünk" -  hangsúlyozta Ahmadinezsád.

Az iráni létesítményekben nyáron szembesültek először a Stuxnettel. A vírus többek között olyan szoftvereket vett célba, amelyekkel az ipari eszközök motorjainak forgási gyorsaságát szabályozzák. Számos szakértő úgy vélte, hogy a vírust kifejezetten az iráni atomprogram akadályozására fejlesztették ki.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legújabb jelentésében közzétette, hogy a natanzi urándúsító létesítmény centrifugái november 16-án legalább egy napra teljesen leálltak. Az iráni vezetők ezt karbantartási munkálatokkal magyarázták.

Korábban Olli Heinonen, a NAÜ egykori vezetője elmondta, hogy az iszlám köztársaságnak problémái voltak az atomprogramban évek óta használt felszereléssel, és rámutatott: mindez jó eséllyel a Stuxnetnek volt köszönhető.

Szeptemberben Teherán azt állította, hogy a féregprogram nem akadályozta az iráni nukleáris létesítmények működését, és a kormányzati hálózatokat, csak az internetszolgáltatókat, és az ipari központokban dolgozók személyi számítógépeit fertőzte meg.

A júniusban felfedezett vírus a német Siemens cégnek az olajvezetékeket, -platformokat, áramelosztókat és más ipari létesítményeket vezérlő programját keresi és támadja meg a számítógépekben. Egy iráni tisztségviselő szerint a kártevő csak információk gyűjtésére alkalmas, majd megsemmisíti önmagát. A Stuxnet főként Iránban terjedt el, de Indiában, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Indonéziában és Pakisztánban is találkoztak már vele.

Eugene Kaspersky, a világszerte ismert Kaspersky Labs biztonsági cég alapítója és vezetője az ügy kapcsán kijelentette: "Azt hiszem, hogy egy új korszak, a kiberterrorizmus, a kiberfegyverek és a kiberháború korának nyitányáról van szó." A Stuxnet a jövő kiberfegyverének prototípusa, amellyel egy ország alkalmassá válhat arra, hogy átvegye az irányítást ellenfelének olajvezetékei, erőművei, nagy távközlési rendszerei, repülőterei, hajói vagy katonai létesítményei felett.  • Bérelnék
  • Hírek