Judit
2 °C
7 °C

Ingyen hozzáférhető a Zeus forráskódja

2011.05.16. 12:18
Felkerült a fájlcserélő hálózatokra, és így szabadon, bárki számára hozzáférhetővé vált az egyik leghírhedtebb rosszindulató program, a Zeus/Zbot trójai forráskódja - jelentették biztonságtechnikai hírportálok.

A Zeus forráskódjáért februárban még 100 ezer dollárt kértek a feketepiacon, aztán az ára rövid időn belül 5000-re zuhant, aztán tisztázatlan körülmények között kiszivárgott először titkos hekkerfórumokra, aztán a nagy fájlmegosztókra. A kiszabadult forráskód azért veszélyes, mert a módosításával olyan programozók is veszélyes és kifinomult vírusokat tudnak létrehozni, akiknek egyébként nem lenne meg a tudásuk ahhoz, hogy a nulláról indulva megtegyék ugyanezt.

A Zeus eredeti verziója 2007 nyarán bukkant fel, és mivel azóta is rendszeresen módosítják és frissítik, máig az egyik legveszélyesebb vírusnak számít. Fő funkciója a billentyűzet figyelése, ezáltal felhasználónév-jelszó párosok és hitelkártyaadatok begyűjtése (jellemzően online banki tranzakcióknál aktiválja magát, és lopja el a belépéshez szükséges adatokat). Emellett a fertőzött gépeken hátsó ajtót nyit a vírus gazdájának, lehetővé téve, hogy távolról átvegye a zombigép felett az irányítást. Becslések szerint a Zeus-botnetek fénykorában, csak Amerikában 3,6 millió internetre kötött gépen volt ott a vírus.

A Zeust jellemzően adathalász levelekbe rejtett linkeken keresztül juttatják be a megtámadott gépre. 2010 októberében az FBI egy olyan brit-ukrán online bűnbandát kapcsolt le, ami a Zeus használatával 70 millió dolláros online rablást követett el.

A vírust egy Slavik néven ismert programozó fejlesztette, aki tavaly kiszállt a bizniszből, és a programját átadta egy másik hírhedt vírusírónak, aki Gribodemon néven ismert, leginkább a SpyEye nevű trójai megírásáról. Szakértők attól tartottak, hogy Gribodemon átveszi a Zeus trükkjeit, és így egy minden eddiginél veszélyesebb vírust hoz létre.

A Zeus kódjának kiszivárgása egyszerre jó, és baljós előjel a szakértők szerint. Egyrészt az antivírus programok írói a tanulmányozásával jobban fel tudnak készülni a várható mutánsok megjelenésére, másrészt viszont a vírusok írói is sokat tanulhatnak belőle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?