Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trükkös sms-sel törhetők fel autók fedélzeti számítógépei

2011.08.05. 10:03

Az iSec Partners biztonságtechnikai cég szakértői tartották az idei Las Vegas-i Black Hat hekkerkonferencia legnagyobb port felvert bemutatóját. A két szakember egy olyan módszert mutatott be, amivel egy sms-be rejtett kóddal manipulálhatók egyes számítógépes rendszerek. A war textingnek nevezett módszer leglátványosabb demonstrációja az volt, amikor egy Subaru Outback fedélzeti számítógépére törtek be, kinyitották az ajtót, és beindították a motort. Ehhez egy androidos telefonra, egy direkt erre a clélra létrehozott saját GSM hálózatra és néhány órás előkészületekre volt szükségük.

A hekkerek nem árultak el technikai részleteket a módszerükről (és nem is fognak, míg megnyugtató védelem nem születik rá), csak annyit, hogy olyan rendszereket érint a sebezhetőség, amelyek sms-ben kapják a szoftverfrissítéseiket. A hálózati adatforgalomból néhány óra alatt kiszűrhetők a kommunikációt védő jelszavak és titkosító kódok, és ha ez megvan, szabad a vásár. A General Mortors, a BMW, és a Mercedes is hasonló elven frissíti az autóiban futó szoftvereket, de ipari kamerák és forgalomirányító rendszerek is alkalmazzák ezt a módszert.

Nem ez az első eset, amikor autók számítógépes rendszereiben találnak sérülékenységeket hekkerek: tavaly a washingtoni egyetem programozói egy olyan módszert mutattak be, amivel szintén kinyithatók az ajtók, és kikapcsolható a fékezésre rásegítő elektronikus rendszer egyes autókban.