István, Vajk
19 °C
33 °C

Zombi van a Vatikánban

2006.07.27. 11:00
A levélszemetet küldő bűnözőknek semmi sem szent: egy infóbiztonsági cég szerint már megfertőzött vatikáni gépeken keresztül is terjesztenek spamet.

Vatikán is felkerült a levélszemetet forgalmazó országok listájára, de eléggé le van maradva az élbolytól, derül ki az informatikai biztonsággal foglalkozó Sophos negyedéves helyzetjelentéséből. A világ legnagyobb spamelője még mindig az Egyesült Államok, amelyet sorrendben Kína, Dél-Korea és Franciaország követ. A mostani negyedév annyiban különleges, hogy szokatlan helyekről - például a Vatikánból és az Antarktiszról - is küldtek spamet, igaz elég keveset, és a forrást nem tudták pontosan azonosítani.

Új helyek

A piszkos tizenkettő
1. Egyesült Államok 23.2 százalék
2. Kína 20 százalék
3. Dél-Korea 7.5 százalék
4. Franciaország 5.2 százalék
5. Spanyolország 4.8 százalék
6. Lengyelország 3.6 százalék
7. Brazília 3.1 százalék
8. Olaszország 3 százalék
9. Németország 2.5 százalék
10. Egyesült Királyság 1.8 százalék
11. Tajvan 1.7 százalék
12. Japán 1.6 százalék

Bár Vatikán nem tartozik a világ legnagyobb spamelői közé, Olaszország rögtön a nyolcadik helyen debütált, ami arra utal, hogy a félszigeten megnőtt a spamküldők által uralt zombigépek száma. A zombi számítógépek általában trójai programmal vannak megfertőzve, amelyek a hekkerek és más kiberbűnözők számára lehetővé teszik, hogy távolról átvegyék a rendszer irányítását, vagy spameket továbbítsanak. A felhasználó meg észre sem veszi az egészet.

Háttérmunka

Kemény feladat megállapítani, hogy ki a felelős a remlámlevelekért, mert sohasem az derül ki, hogy mely országból származik a levélszemét, hanem csak az, hogy mely országon át küldték szét. Bár a lista szerint az Egyesült Államok a világ legnagyobb spamelője, ez nem az ottani bűnözői tevékenység mértékére utal, hanem inkább arra, hogy az országban sok az internetkapcsolattal rendelkező számítógép.

Nem túl életszerű, hogy Oroszország nincs a lista első tíz helyezettje között, hiszen a Sophos információi szerint az ország spamelői ötszáz dollárért 11 millió orosz emailcímet, ötven dollárért egymillió más országbeli címet adnak. Emellett igen valószínű, hogy legtöbbször orosz hekkerek irányítják a világ zombihálózatait.