Aliz
6 °C
14 °C

Zombi van a Vatikánban

2006.07.27. 11:00
A levélszemetet küldő bűnözőknek semmi sem szent: egy infóbiztonsági cég szerint már megfertőzött vatikáni gépeken keresztül is terjesztenek spamet.

Vatikán is felkerült a levélszemetet forgalmazó országok listájára, de eléggé le van maradva az élbolytól, derül ki az informatikai biztonsággal foglalkozó Sophos negyedéves helyzetjelentéséből. A világ legnagyobb spamelője még mindig az Egyesült Államok, amelyet sorrendben Kína, Dél-Korea és Franciaország követ. A mostani negyedév annyiban különleges, hogy szokatlan helyekről - például a Vatikánból és az Antarktiszról - is küldtek spamet, igaz elég keveset, és a forrást nem tudták pontosan azonosítani.

Új helyek

A piszkos tizenkettő
1. Egyesült Államok 23.2 százalék
2. Kína 20 százalék
3. Dél-Korea 7.5 százalék
4. Franciaország 5.2 százalék
5. Spanyolország 4.8 százalék
6. Lengyelország 3.6 százalék
7. Brazília 3.1 százalék
8. Olaszország 3 százalék
9. Németország 2.5 százalék
10. Egyesült Királyság 1.8 százalék
11. Tajvan 1.7 százalék
12. Japán 1.6 százalék

Bár Vatikán nem tartozik a világ legnagyobb spamelői közé, Olaszország rögtön a nyolcadik helyen debütált, ami arra utal, hogy a félszigeten megnőtt a spamküldők által uralt zombigépek száma. A zombi számítógépek általában trójai programmal vannak megfertőzve, amelyek a hekkerek és más kiberbűnözők számára lehetővé teszik, hogy távolról átvegyék a rendszer irányítását, vagy spameket továbbítsanak. A felhasználó meg észre sem veszi az egészet.

Háttérmunka

Kemény feladat megállapítani, hogy ki a felelős a remlámlevelekért, mert sohasem az derül ki, hogy mely országból származik a levélszemét, hanem csak az, hogy mely országon át küldték szét. Bár a lista szerint az Egyesült Államok a világ legnagyobb spamelője, ez nem az ottani bűnözői tevékenység mértékére utal, hanem inkább arra, hogy az országban sok az internetkapcsolattal rendelkező számítógép.

Nem túl életszerű, hogy Oroszország nincs a lista első tíz helyezettje között, hiszen a Sophos információi szerint az ország spamelői ötszáz dollárért 11 millió orosz emailcímet, ötven dollárért egymillió más országbeli címet adnak. Emellett igen valószínű, hogy legtöbbször orosz hekkerek irányítják a világ zombihálózatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?