Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újra itt a Bagle féreg

2004.04.29. 12:10
Szomorkás verssel a forráskódjában érkezik a féregvírus "Z"-változata, amely Vezérlőpult fájllal és cseresznyét ábrázoló ikonnal próbálja elkábítani a felhasználót. A szakértők a féregvírust közepes kockázati oszályba sorolták.
A Network Associates biztonsági cég antivírus szakértői a Bagle féregvírus új változatának megjelenésére figyelmeztetnek. A Bagle.Z emailben és a P2P-hálózatok útján terjed.

Elődjeivel ellentétben a Bagle.Z-nél a kárt okozó kód végrehajtható ".cpl" végződésű Vezérlőpult fájlban is meghúzódhat. Feltűnő jellegzetességa a csatolt fájl megjelenítésére esetenként alkalmazott ikon, rajta három cseresznyével.

Levadássza a konkurenciát

A féregvírus email útján a szokásos gyakorlat szerint különféle tárgysorokat használva érkezhet. Ha a felhasználó elővigyázatlanul aktiválja a csatolt fájlt, a Bagle.Z bemásolja magát a rendszerkönyvtárba és a rendszerleíró adatbázisba.

Az új féregvírus a konkurens Netsky nyomai után is kutat, és eltávolítja annak bejegyzéseit. Ezen kívül megnyitja a számítógépen 2535-as portot, és megkísérli kikapcsolni az esetleg telepített vírusirtó és tűzfalprogramokat.

A fájlcserélő útján való terjedés érdekében a vírus több kamu fájlt másol be a "shar" elnevezésű dossziékba. A fájlok neveik alapján keresett programok telepítőkészletének és törésének, illetve pornóvideónak adják ki magukat.

Verset is mond

A Network Associates leírása szerint a Bagle.Z forráskódja még egy verset is tartalmaz:

"A különleges emberek különleges dolgokat hajtanak végre. Ezek a dolgok a normális élet és felfogás határain kívül esnek. A gond azzal van, hogy az emberek az ilyen vad dolgokat nem értik meg, ahogy az ember sosem értette meg a vadvilágot."

(Unique people make unique things/ That things stay beyond the normal life and common understanding/ The problem is that people don't understand such wild things/ Like a man did never understand the wild life.)

A Network Associates és a McAfee a Bagle.Z-t közepes veszélyességi osztályba sorolta. Mindkét cég a vírusleíró adatbázisok frissítésére szólította fel a használókat.