Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Elfogják a Blaster.B vírus készítőjét

2003.08.29. 11:35
Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) nyomozói pénteken készülnek elkapni a pár hete terjedő Blaster.B vírus készítőjét, írta ZDNet.
A vírusíróról csak annyit tudni, hogy 18 éves, nevét és lakóhelyét nem hozták nyilvánosságra. Az NBC News szerint a gyanúsított egy ideje már megfigyelés alatt áll. Az NBC úgy tudja, hogy a fiatalt a vírus egy változatának, az MSBlaster.B-nek az elkészítésével gyanúsítják, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az eredeti vírushoz van-e köze. A 18 éves gyanúsítottat valószínűleg felnőttként fogják kezelni az eljárásban.

Sok variáns

Az eredeti MSBlaster körülbelül egymillió számítógépet fertőzött meg augusztus elején szerte a világon, a Windows 2000 és Windows XP rendszerek egy hiányosságát kihasználva. Később számos variánsa jelent meg a féregnek, ilyen volt például a Welchia (más néven Nachi), mely ugyanezen a résen hatolt be.

A Welchia közvetlenül nem volt kártékony, éppen ellenkezőleg: ha Blasterrel fertőzött gépet talált, megpróbálta kiirtani a vírust, illetve a Windows angol, koreai és kínai verzióira letöltötte a biztonsági javítást. Ennek ellenére ugyanúgy jelentős forgalomnövekedést generált, mint a többi féreg.

A Sobig írói után is nyomoznak

Az MSBlaster B variánsa, melynek elkészítésével a fiatalt gyanúsítják, nem terjedt el túlságosan. Valójában csak kevés változtatást végeztek benne az eredeti változathoz képest, új fájlnevet kapott (teekids.exe), beleírtak némi vulgáris szöveget és másképpen tömrítették, hogy az antivírus programok ne ismerjék fel.

Kedden az FBI közleményt adott ki, mely szerint nyomoznak a Sobig készítői után is. A nyomozóiroda egy héttel ezelőtt beidézte az arizonai Easynews.com internetszolgáltatót, hogy információhoz jusson arról a személyről, aki számos pornó-levelezőlistára bekülde a Sobig.F vírust.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft