Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A banki trójai a legveszélyesebb

2008.07.02. 11:15
A Panda Security kiadta újabb, II. negyedévi jelentését, amiből kiderül, hogy a legtöbb fertőzésért azok a trójai programok felelnek, amelyek „online zsebtolvajlásra” szakosodtak.

A Panda Security negyedéves jelentése rámutat, hogy 2008 második negyedévben felbukkanó rosszindulatú kódok 63 százalékát teszik ki a trójai programok.

„Manapság már nem divat olyan trójait írni, ami egymaga körülfertőzi a világot, mert az túl nagy figyelemmel járna, és azzal nő a lebukás veszélye is” – kommentálta az adatokat Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. A programozók inkább több, speciálisan a célra szabott trójait írnak, amelyekkel különféle célcsoportokat támadnak meg. A banki trójaiak, vagyis a pénzintézeteket támadó kódok a trójai programok közül a legveszélyesebbek; a PandaLabs elemzése szerint a Sinowal, Banbra és a Bancos fantázianevű trójaiak voltak a második negyedévben a legaktívabbak.

„Ez a fajta fertőzés rendkívül súlyos károkat okoz világszerte Egyedül az USA-ban 44 millió olyan ügyfelet tartottak számon 2006-ban, aki igénybe vette bankja online szolgáltatásait. Gondoljunk csak bele: ha mindössze egy százalékuktól sikerül 100 dollárt kicsalni a trójaiak segítségével, ez már akkor is egy 44 millió dolláros üzlet, és ez még egy igen-igen visszafogott számítás” – folytatta az elemzést Sándor Zsolt.