Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Feltörték a Microsoft Captcha-védelmét

2008.04.16. 16:35
Bár csak 10-15 százalékos hatékonysággal megy át a captcha-teszten, a spamrobot egyetlen példánya így is napi 1500 új Hotmail-postafiókot tud nyitni.

Captcha-védelmet mindenki látott már: ez az az eltorzított betűkből-számokból álló kép, amiről át kell másolnunk a karaktereket egy külön mezőbe mielőtt regisztrálnánk egy fórumra, közösségi oldalra vagy levelezőszolgáltatásra. Ez a teszt hivatott eldönteni, hogy emberek vagyunk-e vagy programok, utóbbiakat pedig kizárni a rendszerből. Az emberi agynak nem gond felismerni a torzított, nem homogén háttér előtt levő karaktereket, egy programnak azonban kifinomult képfelismerő algoritmusok mellett is kemény kihívás. A név is erre utal, ami valójában egy rövidítés: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart.

A spammerek régóta próbálkoznak a Captcha megfejtésével, hiszen egy ingyenes levelezőből rengeteg, aránylag nehezen kiszűrhető kéretlen reklámlevelet tudnának küldeni, ha sikerülne automatizálni a postafiókok létrehozását. Időről időre sikerül is ez nekik, legutóbb például a Gmail védelmén jutottak át, de a védelmi vonalakat gyorsan átépítették a programozók.

Most a Hotmail Captcha-tesztjét sikerült megoldani a spammereknek, és az algoritmus minden eddiginél hatékonyabban dolgozik. A program hat másodperc alatt ad választ a Captcha-kérdésre, és 10-15 százalékos eséllyel találja el a helyes megoldást, vagyis nagyjából percenként képes egy új postafiókot nyitni. Vagyis a spamrobot egyetlen példánya napi közel 1500 új postafiókkal bővíti a spamküldő kapacitást.

A biztonságtechnikai szakemberek egyébként már korábban figyelmeztették a Microsoftot, hogy a Captcha-verziójuk túl gyenge.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?