Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Egész városokat boríthatnak sötétbe a hackerek

2008.01.22. 15:15
Tom Donahue, a CIA elemzője a SCADA 2008 biztonságtechnikai konferencián arról beszélt, hogy az energiaellátó rendszerek annyira sebezhetőek világszerte, hogy egy hackertámadás akár több várost is elvághat az áramtól. Amerika biztonságban van a CIA szerint.

Bár Donahue a helyszíneket nem nevezte meg, de elmondta, hogy több nem amerikai városban történtek már hackertámadások az energiaellátó rendszerek ellen, amelyek legalább egy esetben súlyos áramkimaradásokhoz vezettek. A szájberbűnözők kilétét nem sikerült felfedni, de a céljuk a támadással általában zsarolás volt.

Bár a támadások részleteit biztonsági okokból titokban tartják, annyi kiderült az előadásból, hogy az interneten keresztül jöttek a támadók, és pontosan tudták, mit keressenek és hol.

Az energiaellátás informatikai hátterének biztonsága akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2007 szeptemberében a CNN beszámolt az Idaho National Laboratory kutatólabor kísérletéről, amiben egy szimulált hackertámadással bénítottak meg egy erőművet.