Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kínai hackerek támadták meg a CNN oldalát

2008.04.23. 17:09
Száz megabiten próbálták a kínaiak megbénítani a CNN weboldalát, mert az szerintük elfogultan tudósít a tibeti zavargásokról. A szerverpark állta a sarat.

A kínai online aktivisták eredetileg április 19-re terveztéka CNN hírtévé weboldala elleni támadást, tiltakozásképpen azért, mert szerintük a csatorna egyoldalúan, a tényeket eltorzítva tudósít a tibeti eseményekről. A CN-Magistrate néven futó főszervező végül lefújta az akciót, mert az már a támadás előtt túl nagy médiavisszhangot kapott.

A szervezést hamarosan a HackCNN nevű csoport vette át, és a hét elején meg is indultak a túlterheléses támadások a cnn.com oldal ellen. Szakértők szerint az invázió csúcspontján a felhasznált sávszélesség meghaladta a 100 MB/s-t, vagyis nagyjából annyi erőforrást vetettek be a támadók, mint amennyi az orosz-észt szájberháború idején megbénította a balti ország online infrastruktúráját.

A hírcsatorna informatikai háttere állta a sarat, és bár Phoenixben, Kaliforniában, Londonban és Pennsylvaniában néhány órára összeomlottak a szerverek, összességének nem sikerült a támadóknak két vállra fektetni a weboldalt, csak lelassítani a működését. A túlterhelés mellett hagyományos, deface-támadások is történtek, a csatorna sportportálján a legfrissebb meccseredményeket egy "Tibet mindig is Kína része volt, és az is marad!" feliratra cserélték a hackerek.

A támadást elemző biztonságtechnikai szakemberek szerint az invázióban részt vettek zombihálózatok is (amiket valószínűleg hackerektől béreltek), de a terhelés nagy részét az aktivisták saját gépei adták a szervezők - azóta már nem elérhető - weboldaláról letölthető DDOS-programokkal. A támadást a legtöbb szakértő az észtországihoz hasonlóan egyfajta online zavargásnak, internetes utcai lázongásnak tartja: egymástól független csoportok igazi vezéregyéniség és szervezettség nélküli akciójának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!