Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elektronikai cserebere

2001.11.30. 12:28
A pénz világában a rablások jelentős része a szervezetek belső munkatársainak műve. Ennek megfelelően a banki folyamatokban a szokásos védelmen felül a kezelőszemélyzettől védik leginkább a számítástechnikai rendszert. Ennek a különleges védelemnek egyéb előnye is van: a kezelőszemélyzet tudatlanságából eredően sem tud komoly galibát okozni.
Ahol nincs ilyen különleges védelem, ott megállapítható, hogy az adatvesztések legjelentősebb részéért maga a felhasználó a felelős. Ha már őt nem lehet eltiltani saját számítógépétől, akkor nincs más út, fel kell világosítani.

A közelmúltban történt: egy kisebb vállalkozás szerverében elektromos hiba miatt a winchesteren tönkrement az elektronikai panel. A problémát a helyi "szakember" diagnosztizálta. Ő nagy szerencsének érezte (később kiderült: óriási pech volt), hogy talált egy hasonló winchestert, amelyen hibátlan volt az elektronika. Nagyszerű, gondolta, és kicserélte a paneleket. A winchestert bekapcsolta, működött. Ezután, míg ő a jól végzett munka felett érzett örömét leöblítette egy sörrel, a számítógép a teljes winchester tartalmát, a programokat meg az adatállományokat sorra összekevergette és törölgette. Ennél nagyobb bajt szándékosan is nehéz lett volna előidézni.

Mi történt valójában? A winchester adattárolója nem más, mint néhány mágnesezhető felületű tárcsa. Ezekre a felületekre az író-olvasó fej, mint koncentrikus körökre (sáv) lát rá.

Felületenként akár 2-3 ezer ilyen körpálya is lehet. A winchester egy olvasási/írási ciklusban nem a teljes körpályát, csak annak egy részét (szektor) látja. Sávonként a szektorszám százas nagyságrendű, így egy winchesterben a szektorok számát legalább hét számjegy írja le.

A gyártás során a mai technológiákkal lehetetlen elérni, hogy mágnesezhetőség szempontjából a teljes tárcsafelület hibátlan legyen. Ennek megfelelően a gyártók, miután a winchestert 4 perc alatt összeszerelték, 48 órán keresztül tesztelik a tárcsákat, és a hibásnak talált szektorokat kitiltják a használatból. Ez a kitiltás azt jelenti, hogy a hibás szektorok címét feljegyzik egy programocskába (firmware), amely állandóan felügyel arra, hogy ezeket a helyeket írásra vagy olvasásra ne használhassa a gép.

A gyártók ezt a firmware-t nagy előszeretettel helyezik el az elektronikai panelen. Ez a programocska az adataival együtt természetesen csak egy bizonyos winchesterre jellemző, mint emberre az ujjlenyomat. A hibák helyéből adódóan minden winchesterre más és más működést ír elő a firmware.

A "szakember" azzal, hogy felcserélte a paneleket, összekeverte a használható illetve nem használható területeket. Azt sajnos senki sem garantálhatja, hogy minden winchester minden tárcsája azonos helyen legyen gyártáshibás.

Az ötös lottót sokkal könnyebb eltalálni, ott nem kell milliónyi számmal bíbelődni.