Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Digitális szeptember 11-től tart az EU

2008.05.29. 16:41
Veszélyesen gyenge az EU-ban az internetezők, és az egész hálózat védelme - figyelmeztetett az online biztonságtechnikával foglalkozó European Network and Information Security Agency szervezet.

A szájberterrorizmus reális, és egyre növekvő veszély, ami ellen az EU-nak sürgősen védekeznie kell, ahogyan az USA már jó ideje aktívan védekezik.

A világkereskedelem egyharmada ma már nem működne online támogatás nélkül; a spam pedig egy év alatt 64,5 milliárd eurót visz el - sorolta a fenyegető jeleket a szervezet vezetője, Andrea Pirotti. A levélszemét egyre növekvő probléma, bár a 94 százalékát sikerül kiszűrni még a felhasználók postafiókjainak elérése előtt. A spam elleni védekezés, a levélszemét adatforgalma által lefoglalt sávszélesség egyre nagyobb pénzeket emészt fel; 2005 óta a duplájára emelkedett ez az összeg. Az ENISA becslése szerint hatmillió számítógépet irányítanak ma a világon a botneteket vezérlő hackerek.

A megoldás a szervezet szerint az online kommandók bevetése. A CERT (computer emergency response team) néven ismert csapatok 2005 óta ténykednek Európában, akkor nyolc tagállam alkalmazott ilyen internetes specialistákat a szájberbűnözés ellen; ma már 14 országban vannak jelen.

Ahogy egyre többen kezdik el nap mint nap használni az internetet, úgy csökken az átlagos felhasználó tudásszintje a hálózat mögötti technológiával és a biztonsággal kapcsolatban. Egyelőre a terroristák is inkább öngyilkos merénylőket képeznek ki, mint az internetet megbénító hackereket, de a szeptember 11-i merénylethez fogható hatású online terrortámadás veszélye minden pillanatban ott van a levegőben az ENISA jelentése szerint.