Árpád
-2 °C
4 °C

A flashszerver hibája miatt ingyen volt letölthető 40 ezer film az Amazonról

2008.09.29. 16:25
A világ legnagyobb webáruháza, az Amazon.com online videotékájának teljes kínálata letölthető volt ingyen a flashszerverek hibája miatt.

Valójában ez nem is programhiba, egyszerűen rosszul lett megtervezve az egész rendszer - mondta a Reutersnek Bruce Schneier, a British Telecom biztonsági szakértője.

Az Amazon Video on Demand szolgáltatása a YouTube-hoz hasonló streaming technológián alapul, vagyis valós időben tölti a videofájlt a felhasználó gépére, aki már akkor elkezdheti nézni a videót, amikor annak a vége még nincs is ott a gépén. A lejátszás gyorsítása miatt a flashszervere, ami a letöltést intézi, nem titkosítja az adatokat, csak a felhasználó parancsait (a lejátszás elindítása, megállítása és hasonlók). Ez lehetővé teszi olyan, videocatchernek, vagyis videóelkapónak nevezett programok működését, amik a titkosítatlan adatfolyamot egyszerűen lementik a gépre, mielőtt még a lejátszóig eljutna.

Az Amazon 40 ezer tévéműsort és mozifilmet tartalmazó online videotékájában minden egyes videó első két percét megnézheti bárki ingyen, kedvcsinálóként, aztán a 24 órás kölcsönzés 4 dollárba kerül, egy film megvásárlása után pedig 15 dollárt hagyunk a kasszánál. A rendszer a kétperces előzetesnél is elkezdi az egész filmet letölteni a gépünkre (és két percnél küld egy pause parancsot a lejátszónak), így a videocatcherrel gond nélkül lementhető a teljes film.

Az Amazon vetélytársai, az egyre népszerűbb Hulu online tévé, vagy az NBC és CBS tévécsatornák portáljai sem jártak jól. Itt ingyenesek a videók, és a bevételt a filmeket megszakító reklámok hozzák. A videocatcher programok viszont automatikusan kivágják a lementett anyagból a reklámblokkokat.

A megoldás a flash alapú videók titkosítása lenne, ami persze lelassítja a letöltéseket, és megemeli a hardverigényt, hiszen az adatfolyamot dekódolni kell a lejátszás előtt. Az Adobe hivatalosan egyelőre nem tervez ilyesmit (külső cégek viszont már ajánlanak ilyen megoldást flashszerverekhez). Piaci elemzők szerint egyébként sincs az egész videocatcher-kalózkodásnak olyan nagy hatása, mert a programok használata túl bonyolult ahhoz, hogy az átlagfelhasználók tömegesen szokjanak rá. Igaz, annak idején hasonlókat mondtak a fájlcserélőkről is.

Kedd reggelre a hibát elhárították, és végetért az ingyen letöltögetés. Mint kiderült, a hiba nem a flashszerverben volt, hanem az Amazon szerverein, ahol egy régi típusú titkosítást alkalmaztak, azt is rosszul beállítva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?