Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A flashszerver hibája miatt ingyen volt letölthető 40 ezer film az Amazonról

2008.09.29. 16:25
A világ legnagyobb webáruháza, az Amazon.com online videotékájának teljes kínálata letölthető volt ingyen a flashszerverek hibája miatt.

Valójában ez nem is programhiba, egyszerűen rosszul lett megtervezve az egész rendszer - mondta a Reutersnek Bruce Schneier, a British Telecom biztonsági szakértője.

Az Amazon Video on Demand szolgáltatása a YouTube-hoz hasonló streaming technológián alapul, vagyis valós időben tölti a videofájlt a felhasználó gépére, aki már akkor elkezdheti nézni a videót, amikor annak a vége még nincs is ott a gépén. A lejátszás gyorsítása miatt a flashszervere, ami a letöltést intézi, nem titkosítja az adatokat, csak a felhasználó parancsait (a lejátszás elindítása, megállítása és hasonlók). Ez lehetővé teszi olyan, videocatchernek, vagyis videóelkapónak nevezett programok működését, amik a titkosítatlan adatfolyamot egyszerűen lementik a gépre, mielőtt még a lejátszóig eljutna.

Az Amazon 40 ezer tévéműsort és mozifilmet tartalmazó online videotékájában minden egyes videó első két percét megnézheti bárki ingyen, kedvcsinálóként, aztán a 24 órás kölcsönzés 4 dollárba kerül, egy film megvásárlása után pedig 15 dollárt hagyunk a kasszánál. A rendszer a kétperces előzetesnél is elkezdi az egész filmet letölteni a gépünkre (és két percnél küld egy pause parancsot a lejátszónak), így a videocatcherrel gond nélkül lementhető a teljes film.

Az Amazon vetélytársai, az egyre népszerűbb Hulu online tévé, vagy az NBC és CBS tévécsatornák portáljai sem jártak jól. Itt ingyenesek a videók, és a bevételt a filmeket megszakító reklámok hozzák. A videocatcher programok viszont automatikusan kivágják a lementett anyagból a reklámblokkokat.

A megoldás a flash alapú videók titkosítása lenne, ami persze lelassítja a letöltéseket, és megemeli a hardverigényt, hiszen az adatfolyamot dekódolni kell a lejátszás előtt. Az Adobe hivatalosan egyelőre nem tervez ilyesmit (külső cégek viszont már ajánlanak ilyen megoldást flashszerverekhez). Piaci elemzők szerint egyébként sincs az egész videocatcher-kalózkodásnak olyan nagy hatása, mert a programok használata túl bonyolult ahhoz, hogy az átlagfelhasználók tömegesen szokjanak rá. Igaz, annak idején hasonlókat mondtak a fájlcserélőkről is.

Kedd reggelre a hibát elhárították, és végetért az ingyen letöltögetés. Mint kiderült, a hiba nem a flashszerverben volt, hanem az Amazon szerverein, ahol egy régi típusú titkosítást alkalmaztak, azt is rosszul beállítva.