Túl sokat tud a Google?

2005.07.19. 13:21
Nem sok magáncég birtokol több információt, mint a Google. A keresőcég szervertermei hatalmas adatmennyiséget őriznek, és nem csak nyolcmilliárd weboldal minden rezdülését figyelik, de azt is, hogy a felhasználó milyen gyorsan jut jól megérdemelt találatához. A kaliforniai vállalat folyamatosan bővíti profilját: virtuális világtérképet, saját levelezőrendszert és blogmotort is üzemeltet.

A Google tervei között szerepel saját online fizetési rendszer kiépítése, illetve digitális könyvtár alapítása. A képességek folyamatos bővülésével párhuzamosan növekszik az aggodalom, hogy a Google esetleg túl sokat tud, írja összeállításában a CNN.

"Igen sok személyes információ kerül egy fedél alá. A Google az internet legnagyobb adatvédelmi problémájává fejlődik" - figyelmeztet az EPIC adatvédelmi szervezet szakértője, Chris Hoofnagle.

Nem bánják

A Google kimondottan jó hírnévnek örvend a felhasználók körében, és minden felmérésben magas megbízhatósági pontszámot ér el. Az intenzív Google-felhasználó, például a New Yorkban élő Anne Rubin ugyan sejti, hogy online ténykedése nem marad teljesen nyom nélkül. De emiatt különösebben nem aggódik, az ingyenes szolgáltatásokért cserébe elviseli a dolgot.

A legtöbb felhasználó elhiszi, hogy a keresőcég nem végez kifogásolható tevékenységet, miközben pénzt keres. A Google adatvédelmi elvei hasonlóak, sőt több ponton szigorúbbak, mint az MSN, a Yahoo vagy az Amazon esetében, de az összegyűjtött személyes adatok gigantikus mennyisége kockázatot jelent, véli Chris Hoofnagle.

Vajon ki mire keresett?

A hatalmas adatmennyiség ugyanis felkeltheti a bűnözők figyelmét. Megtörténhet, hogy a kereső adatbázisából zsarolási céllal nyernek ki információt, vagy a felhasználók digitális személyazonosságát tulajdonítják el. Az állami hivatalok túlbuzgó alkalmazottai felhasználók profiljait állíthatják össze, akik ellen nem is folyik nyomozás.

A Google komolyan veszi az adatvédők aggodalmait. Az új szolgáltatások fejlesztésekor és bevezetésekor ügyelnek a személyes adatok védelmére, jelentette ki Nicole Wong, a vállalat jogi képviselője. A cég kapcsolatban áll több adatvédelmi szervezettel, például az EPIC-kel és az EFF-el. Ennek ellenére eltérnek a vélemények arról, hogy mely adatok számítanak védendő személyes adatnak.

A Google az egyes felhasználók keresőkifejezéseit például nem tekinti személyes adatnak. Ezért az IP-címmel együtt eltárolja a szavakat, hogy a felhasználó gépén tárolt cookie-k (bitsütik) segítségével egyszerűbb legyen megismételni a kereséseket. Az IP-cím alapján viszont a szolgáltatókon át visszakereshető a felhasználó.

Minden megmarad

Mivel az elmúlt években egyre olcsóbb lett a tárhely, gyakorlatilag minden szolgáltatás minden adata örökre megmaradhat. Így a Gmail már azzal reklámozza magát, hogy a leveleket korlátlan ideig tárolja. Az, hogy a Google adatait meddig őrzik, egyedül a cég, illetve az érintett részleg döntésén múlik, ennek nincs megszabott határideje, jelentette ki Wong.

Így a kereső továbbfejlesztéséért felelős csoport az adatok kiértékeléséből határozza meg, hogy a felhasználó 10, 50 vagy 100 találat átnyálazása után találta-e meg, amit keresett. "Addig őrizzük meg a szolgáltatásaink által termelt adatokat, ameddig azt jónak látjuk" - jelentette ki Nicole Wong.

Csak ami törvényi kötelezettség

Mostanáig nem fordult elő egyetlen dokumentált eset sem, amikor a Google megsértette volna az adatvédelmi előírásokat, jelentette ki a Search Engine Watch szolgáltatás munkatársa. A figyelmet inkább a hackerek és a hivatalok által elkövetett visszaélésekre kell koncentrálni, véli Eric Goldman kíberjogi szakértő, egyetemi professzor.

A Google azt állítja, hogy csak törvényes felhatalmazás alapján ad ki adatokat, de az ilyen hatósági megkeresések számát nem árulja el. Szakértők viszont az esetek számának növekedését jósolja. "Ha a Google egyre inkább az életünk része lesz, például csevegőszobák és blogok által, akkor egyre több adatkérés érkezik majd. A Google ugyanis már sokkal több, mint internetes kereső" - jelentette ki Mark Rasch vállalati tanácsadó, egykori államügyész.  • Tippek
  • Árfolyam