Gyárfás
18 °C
35 °C

Hackertámadásról tart Amerika

2008.08.22. 16:30
Bármikor is fog bekövetkezni a következő nagyszabású katonai vagy terrortámadás az USA ellen, az biztosan az interneten fog zajlani, legalább részben - állítják egyöntetűen biztonsági szakértők a CNN-nek az orosz-grúz háború árnyékában történt hackertámadások kapcsán.

Bár a hivatalos verzió szerint az orosz katonai akciónak és a grúz szerverek elleni támadásoknak semmi köze nem volt egymáshoz, a szakértők szerint ez volt a hadtörténelem első olyan konfliktusa, ami az internetre is kiterjedt (a közelmúlt balkáni, és közel-keleti háborúinak is voltak online részei, de nem jelentősek).

Nem lennénk képesek megelőzni, vagy hatékonyan védekezni egy ilyen csapás ellen az USA-ban sem, mondta az atlantai Tulip Systems webszolgáltató vezetője, akinek cége szervereket biztosított segítségéképpen a túlterhelt grúz kormányzati weboldalaknak, és így megtapasztalhatta az inváziót. Nem lehet beazonosítani a forrást, nem lehet hatékonyan visszavágni, mivel az ilyen támadások általában vírussal fertőzött zombigépekről jönnek, amiknek a gazdái maguk sem tudják, hogy miben vesznek részt.

Legyőzhetetlenek?

Az USA az egyik leginkább internetfüggő ország a világon, mondja Scott Borg, a United States Cyber Consequences Unit biztonságtechnikai kutatóintézet vezetője. Emellett óriási sávszélességek állnak rendelkezésre az országban, amit nem olyan könnyű a zombihálózatok által generált forgalommal túlterhelni. Egy esetleges Amerikát érő hackertámadás ezért biztosan más jellegű lenne, mint akár a grúz, vagy a tavalyi észt invázió. A Pentagon, vagy a CIA oldalát, a nagy bankok hálózatait valószínűleg nem tudná kiütni a támadó, bármekkora erőket is vet be, viszont zavarokat okozhat erőművekben, a közlekedési vagy elektromos rendszereket irányító hálózatokban. "Amerikát nem lehet legyőzni az interneten, de káoszt és zavart lehet szítani" - mondta a washingtoni Center for Strategic and International Studies intézet szakértője, James A. Lewis.

Tavaly egy katonai szimulációs gyakorlaton a támadó hackereknek sikerült átvenni egy Idaho állambeli erőmű feletti irányítást, egy másik vizsgálat pedig ordító biztonsági réseket fedett fel Tennessee államban egy olyan elektromos elosztórendszerben, ami kilencmillió embert lát el árammal.

Nincsenek szabályok

Az internetet éppen a nyíltsága teszi veszélyes hadszíntérré, ahol a támadónak mindig sokkal könnyebb dolga van, mint a védekezőnek. Néhány hacker megfelelő kapcsolatokkal egy egész országban meg tudja bénítani az internetet, a védekezés (egyre jobb tűzfalak fejlesztése) pedig drága és körülményes. "Új helyzetben vagyunk, de még senki nem ismeri az új háború szabályait. Mi számít hadüzenetnek? Mi számít háborús cselekménynek? Kit tartóztatsz le? Az USA sokkal nagyobb biztonságban van ma, mint akár csak egy éve volt, de még nagyon sokat kell fejlődnünk" - festett felemás képet az amerikai helyzetről Lewis.