Szilvia
5 °C
16 °C

Titkosítás és kódtörés. 64 bites kód feltörése négy év után az idén?

2002.02.01. 12:54
Mióta világ a világ, értéke van az információnak. Egyesek védik, mások megszerezni próbálják.
Az elmúlt évszázadban (bármilyen furcsa ez még mindig, a XX. századról van szó) minden korábbinál hatásosabb titkosítási módszereket fejlesztettek ki. Ezek fejlődésének a legnagyobb lökést a számítógépek megjelenése adta, hiszen lényegesen hatékonyabban lehet számítógép segítségével kódolni és dekódolni az eredeti információtartalmat.

A tökéletes titkosítás egyszerre áldás és átok egy titkosszolgálat számára. Ezért is építenek hátsó kapukat a kereskedelmi forgalomba kerülő titkosító eszközökbe. Ez természetesen igen veszélyes helyzeteket teremthet.

A hátsó kapuk nélküli titkosító algoritmusok által generált kódot egyéb támpontok híján csak a nyers erő módszerével (az összes lehetséges kulcs felhasználásával) lehet visszafejteni.

Ez bizony időbe telik. Méghozzá sokba. Hogy mennyibe is valójában? Ez jelenleg leginkább a számítógépek műveleti sebességétől és a kulcshossztól függ. Egy gép esetén néhány száztól néhány százmilliárd évig terjedhet az időigény.

Valamivel jobb a helyzet, ha több számítógép dolgozik egyszerre a feladaton. Évek óta folyik egy verseny kódtörő csapatok között az RSA Labs különféle hosszúságú kulcsainak megfejtésére.

1997-ben 250 nap alatt feltörték az RSA Labs 56 bit hosszúságú kódját.

A sikeren felbuzdulva még abban az évben elkezdték a csapatok a 64 bites változat visszafejtését. Úgy tűnik, hogy a több mint 4 éve tartó erőfeszítést még ebben az évben siker koronázza. A kódolt üzenet megfejtőjének jutalma 1.000 dollár lesz, csapata pedig 2.000 dollárt kap.

Az eltelt idő alatt a 18.446.744.073.709.551.615 lehetőség közül 12.267.884.765.079.666.688 különböző kulcsot, vagyis a feltöréshez szükséges mennyiségnek mintegy 67%-át sikerült végig próbálgatni.

A munka kezdete óta eltelt idő alatt azonban megsokszorozódott a visszafejtést szervező Distributed.net rendelkezésére álló számítási teljesítmény. A növekedés oka kettős. Egyrészt a résztvevő gépek száma, másrészt azok teljesítménye is növekedett. A statisztikák szerint a számítási teljesítmény 261 naponta megduplázódik. A növekvő kapacitással magyarázható, hogy míg a lehetséges kulcsok 67%-ához 1541 napra, addig a maradék 33%-hoz előreláthatólag csak 339 napra van szükség. A hátralevő idő, napról napra csökken, várhatóan az év közepe táján meglesz a megfejtés.

A 64 bites RC5-64 kód feltörése az eddigi legnagyobb ilyen jellegű vállalkozás. A munkában pillanatnyilag több mint 315 ezer önkéntes, több mint 12 ezer csapatba szerveződve vesz részt. Ez pillanatnyilag a gépek számát és sebességét figyelembe véve összesen 92.141.082.000 kulcs/s fejtési kapacitás.

A legsikeresebb csapat neve Dutch Power Cows, a legnagyobb magyar csapaté a Team Hungary STB+, jelenleg a 17. helyen áll.

A közeli siker után még kérdéses, hogy nekifog-e a Distributed.net a 128 bit kulcshosszúságú kód megfejtésébe, hiszen a mai számítási teljesítményeket figyelembe véve ennek a kódnak a megfejtéséhez mintegy 117.106.103.342.763.157.348 évre volna szükség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?