Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kereszthivatkozásos kézimunka

2003.05.30. 15:49
Az egyik leggyakoribb módszer a dokumentumokon belüli hivatkozások kezelésére az úgynevezett kereszthivatkozások alkalmazása. Kereszthivatkozásban jóformán minden fontosabb dokumentumpont azonosítható.
Ha például a szöveg egy adott helyén azt kellene szerepeltetni, hogy:

"lásd.: Dokumentumírási szabályok (99. oldal)", akkor azt nem gépeljük be, hanem úgy nevében, mind oldalszámában hivatkozunk rá. Ha ezek után megváltozik a cím mondjuk a "A dokumentum újrafelhasználás szabályai"-ra, és 10 oldallal távolabb kerül eredeti helyéhez képest az anyag, akkor sem kell újraírni, hiszen minden átíródik a hivatkozásoknak megfelelően.

Kereszthivatkozások beszúrása

A kereszthivatkozások beszúrásához elsőként a dokumentum azon pontjára kell állnunk, ahova a hivatkozott adatoknak kerülniük kell.

Ha ez megtörtént, válasszuk a Beszúrás menü, Kereszthivatkozás parancsát!

A megjelenő ablakból először is azt kell kiválasztani, hogy mely elemtípusra szeretnénk hivatkozni. Ennek a kiválasztása a Hivatkozástípus mezőből lehetséges.

A hivatkozástípus kiválasztása után kell megadni a beszúrandó elem jellegét. Ez a Hivatkozás beszúrása mezőben adható meg.

Elemei szöveges és számos jellegű csoportokra bonthatók. Szöveges lehet például a hivatkozott elem neve, számos mondjuk annak oldalszáma, vagy sorszáma.

A megfelelő típus és hivatkozás megadása után már csak a kérdéses elemet kell kiválasztani a Melyik számozott listaelemhez mezőből, és rá lehet kattintani a Beszúrás gombra.

A művelet hatására a dokumentumban megjelenik a kért szöveg vagy szám.

Ha a beszúrás előtt ki volt választva a Hiperhivatkozásként opció is, akkor a létrehozott elemre kattintva eljuthatunk annak forrásához.

Hivatkozás könyvjelzőre

A hivatkozási elemek közül az egyik legáltalánosabb a könyvjelző, hiszen ez az általunk megjelölt szöveg tulajdonságaira hivatkozik, annak eredeti jellegére való tekintet nélkül.

Könyvjelzőre hivatkozni azonban csak akkor lehet, ha előzőleg létrehoztuk.

Létrehozásához ki kell jelölni azt a szövegrészt, amelyet meg szeretnénk jelölni.

Miután megtörtént a kijelölés, rá kell kattintani a Beszúrás menü Könyvjelző parancsára!

A művelet hatására az alábbi ablak jelenik meg.

Ebben az ablakban kell megadni a könyvjelző nevét, az Azonosító-ját. Később erre lehet hivatkozni az ugrási, kereszthivatkozási műveleteknél.

A cikksorozat záró részében áttekintjük a dokumentum fájlszintű beállításait