Lehel
17 °C
27 °C

Adatok az esztergapadon

2003.10.10. 15:30
Egy olyan winchester érkezett be nemrég a KÜRT Rt-be, melyen igen jól láthatók a fizikai megsemmisülés különböző fázisai.
A felhasználó azzal a panasszal hozta be az adattárolót, hogy nagyon zavaró, karcoló fémes hang jön az adattárolóból. Eleinte szaporodtak rajta a hibás szektorok, mostanában meg már fel sem ismeri az eszközt a rendszer.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a hibás szektorok szaporodása olyan fontos intő jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A fémes, karcoló hangot, pedig ne zavaró mellékjelenségnek tekintsük a munkánk során, hanem olyan vészjelként, ami a gép azonnali kikapcsolását kell, hogy eredményezze.

Az adatmentést kérő tulajdonos úgy gondolta, hátha elmúlnak a hibás szektorok és s zaj. Amikor már nem tudta használni, elvitte adatmentésre.

Mi lett a diagnózis?

"A winchester akusztikus vizsgálata során súrlódó hangot lehetett hallani, ami arra utalt, hogy valami nincsen rendben a fej és a lemez kapcsolata körül. Megbontva a tároló tisztaterét a hiba láthatóvá is vált. A winchester valamennyi mágneslemeze erősen sérült, és az író-olvasó fejek is tönkrementek. Sajnos a mágnesréteg olyan erősen barázdált , hogy az adatmentésnek nincsen reális esélye, nem lehet megoldani."

Mint azt már a bevezetőben is írtam, ennek a winchesternek az az érdekessége, hogy jól követhetők rajta a felület kopásának fázisai. Van olyan rész, ahol teljesen ép a mágnesréteg, ott a megszokott módon, tükörsima és tökéletesen tükröző a felület. Van, ahol teljesen lekopott az üvegtárcsáról az adathordozó anyag, ezeken a helyeken át lehet látni a tárcsá(ko)n, amint azt a közéjük csúsztatott papírdarab is bizonyítja.

Amit viszont ritkán látni, az egy olyan rész, ahol a kopás még nem fejeződött be, és csak félig-meddig tűnt el a mágnesréteg, ettől "ragyás" hatású a lemeznek ez a része.

Ez azért érdekes, mert az ilyen köztes állapot viszonylag ritka, ugyanis ilyen mértékű fejsérülés esetén igen gyorsan lekopik a lemezek üveg vagy fém hordozóanyagáról a lehellet vékony, 1 mikronnál, vagyis egyezred milliméternél is kisebb vastagságú illetve inkább vékonyságú mágneses réteg. Egy-egy felületrészen általában néhány perc elég a lekopáshoz, amin nem lehet nagyon csodálkozni, lévén, hogy a winchester tárcsák egy perc alatt 5-10 ezer fordulatot tesznek meg. Így mondjuk 5 perc alatt a sérült fej 25-50 ezerszer gyalulja végig a felületet. Ennek hatását talán nem kell ecsetelni.