Feltörték Obama és McCain számítógépeit

2008.11.07. 13:52
Először vírusfertőzésre gyanakodtak a kampánystáb tagjai, az FBI-tól tudták meg, hogy idegenek hatoltak be az elnökjelöltek gépeire, és fontos adatokat szedtek le azokról.

A Barack Obama és a John McCain főhadiszállásán működő számítógépeket feltörték a kampány során, írta meg a CNN. A lap forrásai szerint nyáron került sor a behatolásra, és csak annyit lehet tudni, hogy egy idegen állam vagy illetéktelen szervezet próbált bejutni a gépekre. Az amerikai hatóságok a hírek szerint ugyan tudják, hogy ki volt a behatoló, de megtagadták, hogy információt adjanak a kilétéről, vagy arról, hogy melyik országból jött a támadás.

Az először a Newsweeken megjelent esettel kapcsolatban a CNN egyik forrása megerősítette, hogy a behatoló komoly szakmai tudással bírt, és hogy célja a jelöltek politikai terveinek, lényegében Amerika későbbi irányvonalának a feltérképezése volt.

Az FBI vizsgálatot folytat az ügyben, bár a szervezet nem ad felvilágosítást a nyomozás állásáról, annak érzékeny volta miatt, és mert az elnöki politikát érintik a bizonyítékok.

Bár már a nyomozás megkezdése előtt tudtak a behatolásról, Obama kampánystábja először vírusfertőzésre gyanakodott. Aztán másnap megjelentek az irodában az FBI és a titkosszolgálat emberei, és közölték a stábbal, hogy „a probléma sokkal nagyobb, mint azt el tudnák képzelni, behatolás történt, és fontos adatokat töltöttek le a gépeikről”.

A CNN informátorai azt is elmondták, hogy a két behatolásra nagyjából egy időben került sor, komoly esély van rá tehát, hogy ugyanaz a szervezet, ország áll mindkettő mögött.

A kampány szervezői nem adtak tájékoztatást az ügyről.  • Hírek
  • Hírek