Gyöngyi
4 °C
14 °C

Gépház, gépház, gépviskó

2002.03.05. 09:26
1987-ben, a tömeg-PC-k idejének kezdetén, módomban állt egy DIGITAL 360-as asztali számítógéppel belülről is megismerkedni. Tudását tekintve az akkori gépekhez képest nem volt valami kiemelkedő alkotás. A gépháza azonban maradandó hatást gyakorolt rám. Szemben a közismert házakkal a 360-asban rengeteg árnyékoló lemez, merevítés, hűtő, retesz, stb. volt. A furatok, rögzítések pontosan, tökéletesen illeszkedtek, ahol lehetett vezetősínek könnyítették meg a tökéletes illesztést. Látszott a gépen, hogy alaposan megtervezték.
Hűtés

A mostani gépek hőkibocsátása legalább olyan mértékű, ha nem nagyobb, mint az akkori 360-asé. Ennek ellenére nem találunk egy átlagos gépházban a processzoron és a tápegységen kívül több ventilátort. Mentségül legyen mondva, hogy a helyük többnyire ki van alakítva, sőt az alaplapon is találunk csatlakozókat. Az olcsóbb (értsd nem márkás), vagy házilag összeszerelt gépek többségébe azonban sohasem kerül ilyen alkatrész.

A winchesterek 4, és 50 C° közötti hőmérsékleten működnek csak megfelelően. Ezek az értékek az eszköz 2 cm-es körzetére vonatkoznak. Egy túl meleg helység zsúfoltan összerakott gépében igen hamar felmehet a hőmérséklet 50 C° fölé, különösen akkor, ha a készülék egy asztalba rejtett szűk, zárt dobozban kap helyet.

A helyzeten tovább ronthatunk, ha a merevlemezt kivehető keretbe tesszük. A műanyag már eleve lényegesen rosszabbul vezeti a hőt, mint a fém. Éppen ezért magukban a keretekben ki van alakítva egy ventilátorhely. Az olcsóbbaknál sajnos ez csak hely, pedig még a csatlakozó is be van hozzá építve.

A hűtéshez persze szorosan hozzátartozik a por kérdése is. A túl alacsonyan, illetve poros helyen működő eszközök igen erősen ki vannak szolgáltatva a meghibásodási lehetőségeknek. Winchesterek esetén ez abban nyilvánul meg, hogy a levegő hőtágulását, és a belső hűtést lehetővé tevő kerámiaszűrők eltömődnek. Az így túlmelegedő és nyomás alá kerülő eszköz ezek után nem tud már pontosan és így hibamentesen dolgozni. Az egyéb elektronikai alkatrészek pedig a por és a pára találkozásából létrejövő vezetési felületeknek köszönhetően melegedhetnek, és mehetnek idő előtt tönkre.

Mechanika

Habár a mostani átlagos készülékház már nem nyeklik-nyaklik, mint alultervezett elődei, a háttértárolók rögzítési helyeivel komoly gondok vannak. Szerencsétlen eszközt, vagy be kell erőltetni a két lemez közé, vagy lötyög bennük. Ez azért rossz, mert különféle erőhatásoknak tesszük ki a merevlemez házát, miáltal az kismértékben deformálódik.

Tekintve, hogy az eszközön belül, a hajszál vastagságánál kb. 30-szor kisebb távolságok igen komoly eltérésnek számítanak, az efféle deformációk akár végzetesek is lehetnek. Nem egy esetben fordul az elő, hogy a hibás winchester azonnal "meggyógyul", mihelyst kiveszik a gépházból.

A drágább gépházak belsejének egyik különös ismertetőjele, hogy valamilyen módon megakadályozzák az eszköz feszülését. Ez megoldható kis fülecskék, csúszósínek, vagy alsó oldali rögzítések segítségével is.

A másik nagy probléma a házak berezonálásával van. Ez a CD írók üzemeltetése kapcsán okozhat komoly gondokat. A hozzájuk adott tájékoztatók ugyanis komolyan felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos mérvű rezgés, berezonálás mellett hibásan írhat az eszköz.

Tápegység

Sajnos az olcsóbb készülékházakban gyakran találhatunk silány minőségű tápegységet. Ezekben sokszor a forrasztások minőségével is baj van. Az ilyen tápegység működése során egyre bizonytalanabbá válik, és tönkre teheti a nálánál sokkal értékesebb alkatrészeket is. Éppen a napokban panaszkodott egy ismerősöm, hogy a frissen vásárolt alaplapját az új gépháza hibás csatlakozója tette tönkre.

Összességében megállapíthatjuk, hogy bár a gépház az egyik legolcsóbb, mégis az üzembiztonság szempontjából az egyik legmeghatározóbb eleme a számítógépünknek. Érdemes tehát körültekintően kiválasztani, alkalomadtán többet költeni rá, megelőzendő a későbbi kellemetlenségeket.