Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gépház, gépház, gépviskó

2002.03.05. 09:26
1987-ben, a tömeg-PC-k idejének kezdetén, módomban állt egy DIGITAL 360-as asztali számítógéppel belülről is megismerkedni. Tudását tekintve az akkori gépekhez képest nem volt valami kiemelkedő alkotás. A gépháza azonban maradandó hatást gyakorolt rám. Szemben a közismert házakkal a 360-asban rengeteg árnyékoló lemez, merevítés, hűtő, retesz, stb. volt. A furatok, rögzítések pontosan, tökéletesen illeszkedtek, ahol lehetett vezetősínek könnyítették meg a tökéletes illesztést. Látszott a gépen, hogy alaposan megtervezték.
Hűtés

A mostani gépek hőkibocsátása legalább olyan mértékű, ha nem nagyobb, mint az akkori 360-asé. Ennek ellenére nem találunk egy átlagos gépházban a processzoron és a tápegységen kívül több ventilátort. Mentségül legyen mondva, hogy a helyük többnyire ki van alakítva, sőt az alaplapon is találunk csatlakozókat. Az olcsóbb (értsd nem márkás), vagy házilag összeszerelt gépek többségébe azonban sohasem kerül ilyen alkatrész.

A winchesterek 4, és 50 C° közötti hőmérsékleten működnek csak megfelelően. Ezek az értékek az eszköz 2 cm-es körzetére vonatkoznak. Egy túl meleg helység zsúfoltan összerakott gépében igen hamar felmehet a hőmérséklet 50 C° fölé, különösen akkor, ha a készülék egy asztalba rejtett szűk, zárt dobozban kap helyet.

A helyzeten tovább ronthatunk, ha a merevlemezt kivehető keretbe tesszük. A műanyag már eleve lényegesen rosszabbul vezeti a hőt, mint a fém. Éppen ezért magukban a keretekben ki van alakítva egy ventilátorhely. Az olcsóbbaknál sajnos ez csak hely, pedig még a csatlakozó is be van hozzá építve.

A hűtéshez persze szorosan hozzátartozik a por kérdése is. A túl alacsonyan, illetve poros helyen működő eszközök igen erősen ki vannak szolgáltatva a meghibásodási lehetőségeknek. Winchesterek esetén ez abban nyilvánul meg, hogy a levegő hőtágulását, és a belső hűtést lehetővé tevő kerámiaszűrők eltömődnek. Az így túlmelegedő és nyomás alá kerülő eszköz ezek után nem tud már pontosan és így hibamentesen dolgozni. Az egyéb elektronikai alkatrészek pedig a por és a pára találkozásából létrejövő vezetési felületeknek köszönhetően melegedhetnek, és mehetnek idő előtt tönkre.

Mechanika

Habár a mostani átlagos készülékház már nem nyeklik-nyaklik, mint alultervezett elődei, a háttértárolók rögzítési helyeivel komoly gondok vannak. Szerencsétlen eszközt, vagy be kell erőltetni a két lemez közé, vagy lötyög bennük. Ez azért rossz, mert különféle erőhatásoknak tesszük ki a merevlemez házát, miáltal az kismértékben deformálódik.

Tekintve, hogy az eszközön belül, a hajszál vastagságánál kb. 30-szor kisebb távolságok igen komoly eltérésnek számítanak, az efféle deformációk akár végzetesek is lehetnek. Nem egy esetben fordul az elő, hogy a hibás winchester azonnal "meggyógyul", mihelyst kiveszik a gépházból.

A drágább gépházak belsejének egyik különös ismertetőjele, hogy valamilyen módon megakadályozzák az eszköz feszülését. Ez megoldható kis fülecskék, csúszósínek, vagy alsó oldali rögzítések segítségével is.

A másik nagy probléma a házak berezonálásával van. Ez a CD írók üzemeltetése kapcsán okozhat komoly gondokat. A hozzájuk adott tájékoztatók ugyanis komolyan felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos mérvű rezgés, berezonálás mellett hibásan írhat az eszköz.

Tápegység

Sajnos az olcsóbb készülékházakban gyakran találhatunk silány minőségű tápegységet. Ezekben sokszor a forrasztások minőségével is baj van. Az ilyen tápegység működése során egyre bizonytalanabbá válik, és tönkre teheti a nálánál sokkal értékesebb alkatrészeket is. Éppen a napokban panaszkodott egy ismerősöm, hogy a frissen vásárolt alaplapját az új gépháza hibás csatlakozója tette tönkre.

Összességében megállapíthatjuk, hogy bár a gépház az egyik legolcsóbb, mégis az üzembiztonság szempontjából az egyik legmeghatározóbb eleme a számítógépünknek. Érdemes tehát körültekintően kiválasztani, alkalomadtán többet költeni rá, megelőzendő a későbbi kellemetlenségeket.