Újabb hamis vírusfigyelmeztetés terjed

2002.03.22. 11:15
Ismét előkerült egy úgynevezett hoax vírus. Az e-mailben terjedő üzenet egy nemlétező vírusra figyelmeztet, "mindössze" azzal okoz károkat, hogy a hamis riasztás révén óriási forgalmat generál a hálón, ezzel lelassítja, helyenként esetleg megbénítja a működését. Az ilyen levelek szinte mindig azzal fejeződnek be, hogy "küldd el mindenkinek akit csak érsz".
A mostani hamis figyelmeztetés szövege a következő: "Új vírus van, ha virtuális képeslapot kaptok "A Virtual Card For You" vagy "An Internet Flower For You", ne nyissátok meg, még akkor sem ha ismerőstől kaptátok. ahogy megnyitod amellett, hogy automatikusan elküldi magát az összes kotaktodnak a címlistában, a számítógép el kezd rezegni, és amikor újrainidítanád a reset gombbal akkor letörli a hard disk teljes tartalmát. A flower-es vírus pedig letörli az összes DLL fájlt, és többet nem tudod újraindítani a gépet."

A fenti vírus természetesen nem létezik, ne dőljünk be a beugratós leveleknek és jóindulatból ne küldjük el a figyelmeztetést minden ismerősünknek. Ezt hívják hoax (beugrató) vírusnak. Az ilyen leveleket könnyű felismerni: nincs benne olyan hivatkozás, ami alapján ellenőrizni lehetne a hír valódiságát.

Pár megjegyzés, általános tanács vírusokkal kapcsolatban: Az ismeretlen eredetű, gyanús leveleket nem szabad kinyitni, a mellékletre kattintani. Ha kicsit is gyanús, szokatlan küldeményünk jön, akkor telefonon meg kell kérdezni a levél küldőjét illetve szólni kell a rendszergazdának. Inkább legyen fölösleges az óvatoságunk, ha ezzel komoly bajt előzhetünk meg.  • Tippek
  • Hírek