Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bombabiztosan védett dokumentumok

2003.05.29. 15:42
Az elektronikus dokumentumok olyan gyakorlati előnyökkel bírnak, amelyek hiányát hasonló katasztrófaként élnénk meg, mint ha nyaranta a Coca-Cola Beach-re egy órás autókázás helyett egy hetes ökrösszekeres út révén ugorhatnánk le rázni egyet. Van azonban néhány még megoldásra váró kérdés a használatukkal, elsősorba a bennük foglaltak védelmével kapcsolatban.
Az elektronikus formában tárolt dokumentumoknak, adatoknak, adatbázisoknak több nagy előnye van a papír alapú nyilvántartásokkal, könyvekkel, stb. szemben.

  • Könnyen, gyorsan lehet bennük keresni, szűrni;
  • Számtalanszor ki lehet nyomtatni eredetivel azonos minőségű dokumentumot;
  • Újragépelés helyett kimásolhatunk és áthelyezhetünk részleteket, egyik dokumentumból, adattárból a másikba;
  • Számítástechnikai adathordozón, vagy weben keresztül lényegesen olcsóbb közzé tenni az információkat, mint hagyományos módon.

Egyetlen komolyabb ellenérvet lehet csak igazán ellenük felhozni, mégpedig azt, hogy papíron lényegesen könnyebb olvasni, és nem fárasztja annyira az olvasót.

Már megint az a fránya szerzői jog_

A fenti előnyök egyike-másika persze rögtön hátránnyá is válhat, ha a tartalomhoz való hozzáférésért ellenszolgáltatást várunk. Egy komolyabb munka előállításához sokszor több évre és rengeteg szakismeretre van szükség. Nyilvánvalóan kevesek engedhetik meg maguknak, hogy évekig ingyen dolgozzanak, semmilyen módon ne térüljön meg az általuk az adott témába fektetett munka.

A könnyű és olcsó másolhatóság a számukra legalább annyira átok is, mint áldás, hiszen míg mondjuk egy 500 oldalas könyv lemásolásánál vagy újragépelésénél sokkal olcsóbb és lényegesen kisebb munka az eredeti egy példányának beszerzése, addig ez az elektronikus úton tárolt anyagokról nem mondható el.

Tartalom páncélban

A probléma megoldására egyre-másra terjednek a különböző tartalomvédelmi eljárások. Az elektronikus úton tárolt jogtárakat például már egy ideje olyan védelemmel látják el, amely megakadályozza a nagyobb összefüggő szövegek kimásolását. Egyéb szövegek esetén nagyon elterjedt az Adobe Acrobat formában való tárolás, amely lehetővé teszi ugyan a kinyomtatást, de megnehezíti a szövegek kimásolását.

A webes anyagok ezirányú védelme azonban nem tekinthető igazán megoldottnak. Vannak ugyan olyan megoldások, melyek révén megnehezíthető a másolás, de ezek különösen adatelérések esetén nem igazán nyújtanak megfelelő védelmet.

Most olyan kiegészítést bocsátott útjára a Microsoft az Explorerhez, melynek feladata a fontos dokumentumok jogosulatlan szerkesztésének vagy másolásának megelőzése.

A Microsoft Rights Management Add-on elnevezésű a kiegészítője egyelőre még csak bétaverzióban létezik. A cég szóvivői szerint ezzel lehetővé válik a fontos állományokkal való munka úgy, hogy a jogosulatlan személyek ne módosíthassák, továbbíthassák vagy másolhassák le az óvni kívánt információkat.

Szakértők véleménye szerint a beharangozott kiegészítés nagy lökést adhat a webes adat és dokumentumtárak továbbfejlődéséhez, bár abbéli félelmüknek is hangot adtak, hogy a nyílt forráskódú platformok esetlegesen kimaradhatnak a technológia nyújtotta előnyökből.