Dömötör
-1 °C
14 °C

Aludjunk csak, hogy támadhassanak_

2002.01.08. 21:49
A vírusok, hackerek, támadásai és az ellenük folyó harc egyre inkább gerillaháborúra emlékeztet. A támadók és védők minden egyes bitért életre-halálra megküzdenek. A támadók újabb és újabb réseket keresnek a beveendő rendszer falain, bejutva pedig óriási károkat okoznak.
A harcmodor semmiképpen sem tekinthető bátor lovagok hősies harcának, egyre inkább a legaljasabb utcai harc elemeit vélhetjük felfedezni bennük.

A támadók egyaránt használnak "csúcsfegyvereket" és "zsebkéseket". A vírusok és egyéb károkozási módok nagy része nem igazi újdonság. Ezek akkor tudnak igen veszélyessé válni, amikor váratlan módon támadnak velük, vagy a kényelmességünkre építenek.

A napokban Maldal.D, illetve ZaCker néven egy - az utóbbira építő - új, meglehetősen ártalmas féreg ütötte fel a fejét.

A károkozó nem túlságosan egyedi megoldású programocska. Levél útján terjed, csatolt állományként. A levél az alábbi üzenetet tartalmazza:

Nowadays, there is no womanhood!! :P

"Sikerét" annak köszönheti, hogy jól időzítették a kibocsátását. A férget december 29-én indította útjára készítője. Ez azért veszélyes, mert sokan nem frissítették víruskeresőjüket a munkaszünet alatt és után.

Maga a program lassan terjed, de alapos munkát végez. Miután bejut a rendszerbe, azonnal elkezd bizonyos .EXE, .DOC és .JPG kiterjesztésű fájlokat törölni.

A helyzetet nehezíti, hogy törli az ismertebb vírusirtó programot gyártó cég termékeit. A program halállistáján szerepel többek között a Symantec, a McAfee és a Zone Labs is.

Az ünnepek alatt és után a rendszerüzemeltetők pihennek, a vírusok pedig számítva az alvó védőkre új rohamra készülnek_

Ön elvégezte már védelmi rendszerének, vírusirtóinak frissítését?