Gerzson
-3 °C
2 °C

Átvizsgálhatják a kínaiak a Windows forráskódját

2003.10.20. 16:31
Kína az utóbbi időkben igen komoly hangsúlyt fektet informatikai biztonságának fokozására. Nem múlik el úgy hónap, hogy ne érkezne hír az ottani piac védelméről, a biztonságot fokozó rendelkezésekről.
Egy, a távolkeleti országban a közelmúltban meghozott döntés komolyan megrengette az amerikai szoftvergyártók ottani pozícióit. A rendelkezés értelmében ugyanis a PC-k többségéről el kell távolítani a külföldi fejlesztésű alkalmazásokat (köztük a Windowst is).

Mire jó egy másfél milliárdos piac?

A Microsoft úgy tűnik, semmiképpen sem szeretne erről a hatalmas piacról teljes egészében kiszorulni, hiszen a lassan másfélmilliárdnyi lakost számláló ország a szoftverkalózkodás visszaszorítása után olyan felvevő kapacitással fog rendelkezni, mellyel szinte egyetlen állam sem vetekedhet.

Szándékát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy lehetővé tette a Windows forráskódjának beható tanulmányozását egy nemsokára létrejövő kínai kutatólaboratóriumban.

Az új laboratórium Pekingben kerül felállításra, a Kínai Információbiztonsági Termékek Tesztelő és Tanúsító Központjának alárendelve, Source Code Browsing Lab (Forráskód Böngésző Laboratórium) néven. Feladata elsősorban a külföldi szoftvertermékek biztonsági bevizsgálása lesz.

Két fő kockázati tényező felderítésére hivatott a szervezet. Egyrészt szeretnék tudni, hogy milyen kockázatokkal kell számolni a távolkeleti ország felhasználóinak egy-egy szoftvercsomag használata során, másrészt szeretnék kiszűrni az esetleges kémkedési céllal beépített rutinokat. Köztudott ugyanis, hogy az USA nemzetvédelmi hivatala igencsak szorgalmaz az amerikai termékekben ilyen célú "kiegészítéseket".

A külföldi cégek közül a Microsoft lett az első kereskedelmi szoftvereket gyártó vállalat, mely hivatalosan megegyezett a kínai vezetéssel a forráskódok vizsgálatok céljára történő átadásáról.

Várhatóan több nagy cég is követni fogja a szoftveróriás lépését, mivel úgy tűnik ez az egyetlen lehetőség a kínai piac megtartására, illetve bővítésére.

Olvasva ezeket a híradásokat, felmerül az emberben a kérdés, hogy az EU miért nem tesz hasonló lépéseket, mint a Kínai és az amerikai hatóságok, hiszen a hardver és szoftvereszközök jó része éppen a két említett régióból érkezik. Eddig csupán egy-egy kisebb lélegzetű kezdeményezésről kaptunk híradást, de átfogó intézkedéscsomagokról nem.