Jácint
16 °C
31 °C

Minden idők legnagyobb vírusa a Klez.H

2002.05.28. 13:13
Padláspor kúszik Kurnyikova teniszszoknyájára, Onel "Neo" Guzman vízbe mártott testként süllyed a feledésben. A Klez.H-nál durvább nincsen.
A Klez vírus 18 email tárggyal (subject) operáló H variánsa felel átlagosan minden háromszázadik elektronikus levélért, így minden idők legnagyobb számítógépes vírusává vált - állítják információbiztonsági szakemberek.

A Microsoft Outlook és Outlook Express levelezőprogramok hosszú ideje ismert biztonsági hibáját kihasználó féregvírus első variánsa 2001 decemberében jelent meg. Írója folyamatosan fejlesztette és tökéletesítette: a H variáns például idén áprilisban bukkant fel. A MessageLabs brit vírusirtó szakvállalat felmérései szerint az elmúlt hónapokban 775 000 példányban terjedt a féreg, amely napi átlag húszezer fertőzött levelet jelent (legalább felük a szerző inboxába érkezik rendszeresen).

Régi idők férgei

A Klez.H a tavaly nyári főellenséget, a SirCamot taszította le a toplista tetejéről.

"Amikor a SirCam kitört, azt gondoltuk, hogy teljesen egyedülálló és nem lesz semmi, ami megközelítené." - meséli Alex Shipp, a MessageLabs szakértője, aki szerint a Klez.H új trendet jelez a vírusírásban. "A Klez.H sikere arra utal, hogy még több folyamatosan gondozott vírus fog megjelenni." - vélekedik Shipp.

A Klez.H tömeges terjedésének titka a szakember szerint, hogy a vírus az irtóprogramok leállítása után a címjegyzékből választott véletlenszerű feladóval küldi magát véletlen címekre - így rendkívül nehéz azonosítani a küldőt és visszakeresni a fertőzés útját. Ezen túl variálja a fertőzött levelek tárgyait és a csatolt fájlok neveit. Egy út van csak: a meggondolt kattintás.