Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden idők legnagyobb vírusa a Klez.H

2002.05.28. 13:13
Padláspor kúszik Kurnyikova teniszszoknyájára, Onel "Neo" Guzman vízbe mártott testként süllyed a feledésben. A Klez.H-nál durvább nincsen.
A Klez vírus 18 email tárggyal (subject) operáló H variánsa felel átlagosan minden háromszázadik elektronikus levélért, így minden idők legnagyobb számítógépes vírusává vált - állítják információbiztonsági szakemberek.

A Microsoft Outlook és Outlook Express levelezőprogramok hosszú ideje ismert biztonsági hibáját kihasználó féregvírus első variánsa 2001 decemberében jelent meg. Írója folyamatosan fejlesztette és tökéletesítette: a H variáns például idén áprilisban bukkant fel. A MessageLabs brit vírusirtó szakvállalat felmérései szerint az elmúlt hónapokban 775 000 példányban terjedt a féreg, amely napi átlag húszezer fertőzött levelet jelent (legalább felük a szerző inboxába érkezik rendszeresen).

Régi idők férgei

A Klez.H a tavaly nyári főellenséget, a SirCamot taszította le a toplista tetejéről.

"Amikor a SirCam kitört, azt gondoltuk, hogy teljesen egyedülálló és nem lesz semmi, ami megközelítené." - meséli Alex Shipp, a MessageLabs szakértője, aki szerint a Klez.H új trendet jelez a vírusírásban. "A Klez.H sikere arra utal, hogy még több folyamatosan gondozott vírus fog megjelenni." - vélekedik Shipp.

A Klez.H tömeges terjedésének titka a szakember szerint, hogy a vírus az irtóprogramok leállítása után a címjegyzékből választott véletlenszerű feladóval küldi magát véletlen címekre - így rendkívül nehéz azonosítani a küldőt és visszakeresni a fertőzés útját. Ezen túl variálja a fertőzött levelek tárgyait és a csatolt fájlok neveit. Egy út van csak: a meggondolt kattintás.