Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kalózcédéellenesmatrica-ellenes akció

2005.05.18. 12:30
Az FBI másolásvédelem-ellenes logója elleni logót hozott létre egy kiadótól független amerikai zenészcsoport, az akció mondanivalója a fájlletöltés támogatása. A magyar művészek is támogathatják a letöltést, igaz nem nagyon teszik.

Független zenészek kalózellenesmatrica-ellenes matricakampánnyal tüntetnek az FBI kiberbűnök felderítésére szakosodott részlege ellen. Az FBI 2004 szeptembere óta használja a kalózellenes matricát (The Anti-Piracy Warning Seal), cd-ken, dvd-ken, szoftvereken, és digitális médiumokon tüntetik fel.

Engedik a letöltést

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája szerint a cél a szerzői jogok védelme. Független zenészek azonban úgy gondolják inkább maguk szeretnék eldönteni, hogy számaikat letöltik-e a felhasználók vagy sem. Mi történik, amennyiben egy zenész úgy dönt, örömmel látná fájlcserélőkön a számait?

Erre ad választ az 53x11 című weboldal fenntartója, Nick Schaffner, aki maga is zenész és - ahogy azt blogjában kifejti - elege van az FBI-ból és abból, hogy logójukkal elvágják a letöltést támogató zenészek lehetőségeit.

"Figyelem! A zenész támogatja a fájlletöltést!"

"A független zenészeknek szüksége van egy olyan megoldásra, ami arra figyelmezteti a rajongókat, hogy nyugodtan töltsék le a zenét, és nem kell szembenézniük húszévnyi börtön fenyegetésével" - írja blogján.

Nick Schaffner ezért készítette el a kalózellenesmatrica-ellenes matricát. A "Figyelem! A zenész támogatja a fájlletöltést!" feliratú matrica hasonlít az FBI másolásellenes emblémájára.

Amellett, hogy a támogatók elhelyezhetik a bannert weboldalukon, az akció szervezői online boltot is üzemeltetnek, ahol kalózellenes-ellenes matricás pólókat, jelvényeket, bögréket árusítanak.

A magyar zenész is támogathatja a letöltést

"A magyar szerzői jogi törvény alapján egy szerző és/vagy előadó megteheti, hogy saját maga által fenntartott weboldalára (amit a szerzői kiadás mintájára nevezhetünk akár szerzői, előadói honlapnak is) akár letölthető módon is feltegye a műveit. Ha az adott mű kiadó által megjelentetett lemezen szerepel, akkor a kiadó engedélye természetesen szükséges ehhez. A szerzői weboldalak létrehozását maga az Artisjus is támogatja: az egyesületi tagoknak ingyenes tárhelyszolgáltatást kínál" - mondta Szinger András, az Artisjus szerzői jogvédő iroda jogásza. Azonban utóbbi lehetőséget egyelőre kevés művész vette igénybe, tette hozzá.