Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elítélték a webkamerával kukkoló egyetemistát

2005.03.01. 12:53
Elítéltek egy spanyol egyetemi hallgatót, aki feltörte egy fiatal nő webkameráját. A malagai bíróság szerint a kukkoló a Subseven trójait használva leste ki áldozatát.

Az informatika szakos egyetemista kukkoló a bírósági döntés értelmében háromezer euró kártérítést köteles fizetni az áldozatnak, akit állítólag véletlenszerűen választott ki az interneten. Ezen felül a kukkolónak további ezer euró büntetést kell fizetnie, valamint át kell adnia az áldozatról készített összes elmentett fotót, írja a Register.

Véletlenül emailt küldött az áldozatnak

A bűncselekményre akkor derült fény, amikor a kukkoló egy barátja helyett véletlenül az áldozatnak küldte el a róla készített meztelen fotókat.

Múlt hónapban a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy 37 éves madridi férfit, aki a gyanú szerint egy ismeretlen trójait használt arra, hogy bizalmas banki adatokat szerezzen a felhasználóktól. A Sophos antivíruscég szerint a hackerek körében az utóbbi időben drámaian növekedett a trójai programok használata. A trójaik lehetővé teszik, hogy a hacker kémkedjen a megfertőzött gépen.

Amatőr pornós hackerek

"Talán a Subseven trójai volt az első program, amivel lehetőség nyílt arra, hogy valaki átvegye az irányítást egy áldozat webkamerája felett, és megjelenése óta ez alapvető elem a vírusírók repertoárjában. Vegyük például az Rbot netférget, amivel a hacker képeket és filmeket is készíthet a gyanútlan felhasználóról" - nyilatkozta Graham Cluley, a Sophos technológiai vezetője.