Krisztina
19 °C
25 °C

Kitört az orosz-litván szájberháború?

2008.07.08. 11:20
Egy évvel az Észtország elleni internetes invázió után (aminek a megszervezését és végrehajtását azóta sem sikerült senkire rábizonyítani) újabb balti állam, ezúttal Litvánia online infrastruktúráját támadták meg.

Hogy kicsoda, azzal kapcsolatban nagyon óvatosan fogalmaznak az illetékesek, és csak annyit mondanak, hogy az ország határain kívülről érkeztek a támadók. Biztonságtechnikai szakemberek orosz hackercsapatokat okolnak, a politikai körökkel való összefonódás (ahogy a 2007-es észt esetben, amikor néhányan egyenesen a Putyin belső köreit vádolták) viszont nem merült fel.

A támadás hátterében az áll, hogy a litván parlament elfogadta azt a törvényt, ami betiltja az egykori szovjet rendszer szimbólumainak használatát, a tiltott önkényuralmi jelképek közé sorolva a vörös csillagot és a sarló-kalapácsot. Az ezen felháborodott orosz hackerek a hétvégén 300 litván weboldalt (főleg kormányzati oldalakat és pártok oldalait, de kereskedelmi oldalakat is) törtek fel, és pakoltak tele a szovjet jelképekkel és litvánellenes szlogenekkel. Az oldalak túlnyomó többségét hétfő reggelre helyreállították, és újra működnek - túlterheléses támadás ugyanis nem kísérte az inváziót, mint tavaly Észtországban.

Az amerikai iDefense biztonságtechnikai cég szakemberei két orosz nacionalista hackercsoportig, a Slavic Unionig és a hack-wars.ru-ig nyomozták le a támadások eredetét. Hogy egyszeri akcióról volt szó, vagy a tavalyihoz hasonló, nagyszabású túlterheléses támadássá növi ki magát, egyelőre kérdéses, nyilatkozta a cég vezetője a Washington Postnak.

Ahogyan a balti országok és az oroszok közötti nézeteltérések többsége, a mostani eset is abból a feszültségből fakad, hogy a helyiek és az oroszok egészen másképp ítélik meg a második világháború utáni eseményeket. Ami a letteknek, észteknek és litvánoknak megszállás, és véres diktatúra, azt az oroszok önfeláldozó, hősies felszabadításnak tartják, és sértésnek veszik az olyasmiket, mint a szovjet szimbólumok betiltása vagy egy hősi háborús emlékmű lebontása.