Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Biztonságban a magyar hitelkártyaszámok

2005.06.20. 12:12
A nagy amerikai rendszertörés a magyar kártyák birtokosait valószínűleg nem veszélyezteti, mivel a MasterCard kártyákat kibocsátó magyarországi tagbankok közül egyik sem kapott riasztást hétfő délelőttig.

Ha a kártyabirtokosok adatainak biztonságát veszélyeztető esemény történik, a MasterCardnál minden esetben elindul egy riasztórendszer, mondta el az MTI-nek Dunavölgyi Mária, a MasterCard Europe Közép-Kelet-Európai Régió déli országaiért felelős igazgatója. A rendszerfeltörésben érintett tagbankokat múlt pénteken riadóztatták, a magyarországi bankok közül azonban egyetlen egy sem kapott ilyen jelzést. Így a hazai kibocsátású kártyák birtokosainak adatai valószínűleg nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Bár a pénteki bejelentés - miszerint negyvenmillió hitelkártya-tulajdonos adatai kerültek veszélybe - a MasterCardtól származott, nem ennek a cégnek a rendszerét törték fel, hanem a tranzakciós adatok kezelésével megbízott arizonai CardSystems Solutions-ét. Az ilyen szolgáltató cégek rendszerét akkor veszik igénybe a bankok, ha a megítélésük szerint nem érné meg egy teljes kártyaelfogadó-elszámoló rendszer kiépítése, írta az MTI.

Csak hatvannyolcezret nyúltak le

A CardSystem Solutions rendszere több mint negyvenmillió kártytulajdonos adatát tárolja, de az eddigi információk szerint a hackerek csupán 68 ezer hitelkártya számát és lejárati idejét, illetve az ahhoz tartozó neveket és számlaszámokat szerezték meg, az érintett személyek lakcíméhez és társadalombiztosítási számához azonban nem férhettek hozzá. A behatolók a rendszer hiányosságait használták ki, és valószínűleg egy vírusszerű programocskát is lefuttattak a rendszeren. Az adatlopás egyébként még májusban történt, és a CardSystem azóta megerősítette a rendszer védelmét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2004 végi adatai szerint a magyarországi kibocsátású, összesen 6,65 millió darab kártya közül 4,1 millió darabot MasterCard logóval bocsátottak ki a bankok.