Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Még több spam jön

2008.12.05. 09:30
Újfajta vírusok, durvább adatsértések, a szabványosodást kihasználó, és ezért nagyobb károkat okozó támadások várhatók 2009-ben.

A Symantec összegyűjtötte a 2008-as netes biztonsági trendeket, majd megjósolta, mire számíthatunk 2009-ben. Egyre nagyobb szerepet kap a felhasználók adatainak összetett védelme, mert a támadások is kiszámíthatatlanabbak lesznek és várhatóan gyorsan mutálódnak az ártó programok is.

Kártékony programok új változatai jönnek

Módszert váltottak a támadók. Korábban tömegesen terjesztettek néhány kártékony kódot, most átálltak a nagy veszélycsaládok mikroterjesztésére. A kártékony programok új törzsei milliónyi eltérő veszélyből állnak, amelyek a terjedés során gyorsan mutálódnak. A Trojan.Farfli, amelyet először 2007 júliusában találtak meg, az egyik legfertőzőbb ilyen jellegű veszélycsalád.

Hamis és félrevezető alkalmazások

A hamis biztonsági és segédprogramok, más néven a pánikprogramok, a felhasználó számítógépének megtisztítását ígérik. Ezek a programok a trójaiakkal együtt települnek, hamis vagy félrevezető eredményt mutatnak a keresés után, és az érintett pc-t túszként tartják fogva, amíg a felhasználó nem fizet a színlelt veszélyek kiküszöböléséért. A támadások egyre nagyobb része esik ebbe a kategóriába.

Feketegazdaság

Az online feketegazdaság hatékony, világméretű piaccá nőtt, ahol milliárddolláros értékben, rendszeresen adnak-vesznek lopott javakat és csalásokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat. 2007 júliusa és 2008 júniusa között a Symantec kutatói szerint a bűngazdaság szerverein meghirdetett összes áru értéke meghaladta a 276 millió dollárt, várhatóan 2009-ben tovább nő ez az összeg.

Adatsértések

A továbbra is nagy számban előforduló adatsértések alátámasztják az adatvesztés elleni módszerek és stratégiák fontosságát. A mostani, összeolvadásokkal, felvásárlásokkal és munkanélküliséggel terhelt gazdasági környezetben az adatvesztés megakadályozása fokozott jelentőséggel bír. Egyre fontosabb a cégek számára a kényes információk és a szellemi tulajdonok megvédése. Az egész világra kiterjedő gazdasági válság számos új támadáshoz ad alapot. Ezek között adathalász támadások is lesznek, de másfajta csalásokra is épülhetnek támadások: a gazdasági nehézségekkel kapcsolatban olyan e-mailek jelenhetnek meg, amelyek könnyű jelzáloghitelt vagy újrafinanszírozást ígérnek. Várhatóan azokat is megpróbálják átverni, akiknek problémái vannak a hitelük visszafizetésével, vagy például lefoglalták a házát.

Levélszemét

"Két év múlva megoldódik a levélszemét problémája" - mondta Bill Gates 2004-ben. 2008-ban a levélszemét tette ki a teljes levelezés 76 százalékát, míg 2008 novemberében le nem állították a McColo-t, amitől rövid időre 65 százalékkal lett kevesebb a levélszemét. Jóllehet a levélszemétszűrők fejlettebbé váltak idén, a spamek veszélyforrásai meg hol felbukkantak, hol eltűntek, nyilvánvaló, hogy a levélszemetelők nem adják fel a küzdelmet. A Symantec szerint az várható, hogy a levélszemét mennyisége a korábbi szint 75-80 százalékára fog visszanőni. A parancs- és vezérlőrendszereket újra fel fogják állítani, de ami még fontosabb, ez az esemény a levélszemetelőket az egyenrangú bothálózatok használata felé fogja terelni, amelyek viszont általában jóval rugalmasabbak. A mostani nyugtalan gazdasági légkörben egyre több olyan cég akadhat a világon, ami felvállalja, hogy technikai hátteret biztosít a levélszemét terjesztéséhez.

Adathalászat

Az adathalászat továbbra is aktív maradt 2008-ban. A támadók az aktuális eseményeket, például a 2008-as amerikai elnökválasztást kihasználva teszik meggyőzőbbé a csalikat, hatékonyabb támadómódszereket és automatizálást használnak. A problémához az adathalász eszközkészletek továbbra is hozzá fognak járulni.

Böngésző- vagy beépülőmodul-sérülékenységek

A webhelyspecifikus sérülékenységeket gyakran a böngészők beépülő moduljainak sérülékenységeivel együtt használják, így észrevétlen, bonyolult webes támadások vihetők végbe.