Ervin
14 °C
22 °C

A Microsoft sikeresen hárította a MyDoom támadását

2004.02.04. 11:24
A Microsoft időben felkészült a kártékony program támadására, így a MyDoom nem tudta megbénítani a vállalat weboldalait. Az SCO nem volt ilyen szerencsés, de új címen elérhetővé tették az oldalukat.
A világszerte elterjedt MyDoom számítógépes vírus második variánsa több százezer megfertőzött számítógép segítségével indított támadást a redmondi óriáscég szerverei ellen február harmadikán délután. Stephen Toulouse, a Microsoft biztonsági igazgatója elmondta: a weboldalaik mindvégig elérhetőek voltak.

Toulouse biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, hogy a vállalat miként hárította a támadást, egyes szakértők azonban azt állítják: a Microsofton a linuxos szervereket használó globális internetes tartalomszolgáltató, az Akamai segített.

Az Akamai alaptechnológiájának lényege, hogy valós időben elemzi az internet állapotát, és a különféle lekérdezéseket a lehető leghatékonyabb útvonalon továbbítja ahhoz az optimálisan elérhető Akamai-szerverhez, amelyen például a Microsoft oldalai is megtalálhatóak.

Az SCO-t lenyomta

A Mydoom féregvírus első variánsa az SCO amerikai szoftvercég oldala ellen indított támadást vasárnap. A vállalat állítása szerint felkészült ugyan a támadásra, de a védekezés kudarcot vallott.

A Mydoom eddig egymillió számítógépet fertőzött meg szerte a világon felbukkanása óta, de ez a szám várhatóan már nem fog tovább emelkedni, a vírus terjedése megállt. Szakértők feltételezik azt is, hogy a vírus Oroszországból származik.