Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Myparty: weblinknek álcázott számítógépvírus

2002.01.29. 15:32
Egy új, e-mailben terjedő vírus weblinknek álcázza fertőző csatolmányát, amely valójában egy Visual C++ programnyelven íródott, 30 kilobyte-os Windows-alkalmazás.
A vírusos levelek subjectje "new photos from my party!", csatolmánya pedig a www.myparty.yahoo.com kattintható weblinknek álcázza magát. Az egyszerű trükk igen hatásosnak bizonyult, mert a vírus rohamosan terjed - noha másban nem igazán különbözik a hasonló féregvírusok százaitól.

Ha a számítógép rendszerórája január 25.-29. közti dátumot mutat, a "Myparty" installálja és terjeszteni kezdi magát - kivéve ha a Windowsban telepítve van az orosz nyelvi támogatás, ebben az esetben ugyanis károkozás nélkül törli magát. Az aktivizálódott vírus a számítógép minden újraindításával újabb és újabb könyvtárakba másolja be magát, majd továbbküldi kópiáját az Outlook címtárában talált összes e-mail címre. A Windows NT/2000/XP operációs rendszereken távoli hozzáférést lehetővé tévő hátsó ajtót is telepít, ráadásul bizonyos esetekben a böngészőprogramban megjeleníti a www.disney.com-ot.

A "Myparty" a frissen tartott vírusirtó programokkal eltávolítható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!