Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Nike+iPod a Nagy Testvér?

2006.12.04. 11:01
Alig negyedévvel a Nike+iPod Sport Kit hazai premierje kiderült, az eszköz révén eltűnhet a személyes szabadság. Az erős jeladó tájékoztatatja a rosszakarókat arról, hogy a cipő tulajdonosa merre járt, és hol mennyi időt töltött. Jeladó, nyomkövető, Nagy Testvér, ilyesmi.

A Nike+iPod Sport Kit által kibocsátott elektronikus jeleket könnyű követni, így aki akarja, megtudhatja, hogy merre töltöttük a napunkat, derül ki a Washingtoni Egyetem nemrég végzett kutatásából.

Tervezés

Az intézmény egyik doktorandusza, T. Scott Saponas szerint biztonsági és személyiségi jogi kérdéseket vet fel, hogy a cipő jeladója és az iPod fogadója közötti adatátvitelt elcsípheti bármelyik, megfelelően felszerelt külső személy.

Az érzékelőt úgy tervezték, hogy egyedi jellel kommunikáljon a vevővel, ennek megfelelően a cipő, pontosabban annak gazdája könnyedén azonosítható. (Azért van szükség az egyedi jelre, hogy ha két futó halad el egymás mellett, nehogy összekeveredjenek az adatok.)

A probléma akkor kezdődik, amikor a cipő tulajdonosa elfelejti kikapcsolni a jeladót. Ez egy elég egyszerű művelet, de a legtöbben nem bányásszák ki a cipő talpából a piros kis gumidarabot, és nem nyomják azt másodpercekig. Bekapcsolt állapotban azonban akár 20 méteres távolságra is elküldi a jelet a szenzor. Következésképpen megfelelő vevőkészülékkel akár biztonságos távolságból is követhető a célszemély, és feltérképezhető, merre jár.

Egyszerű védelem

Saponas és csapata a kísérlet során megidézte a Nagy Testvért. Egy adóvevő segítségével befogták a Sport Kit által kibocsátott jelet, aztán azonosították a kódot, követték a viselő mozgását, ezt feltöltötték egy szerverre, majd a Google Maps segítségével pontról pontra bemutatták a célszemély egész napos programját. A megfelelő szoftver segítségével mindez élőben is megoldható, így a nagy monitorok mögött cigarettázó öltönyösök láthatják, amint belépünk egy bordélyházba vagy egy mecsetbe.

A tanulmány készítői szerint a Nike+iPod tervezőinek elég lenne valamilyen titkosításról gondoskodniuk ahhoz, hogy a vásárlókat ne lehessen követni.