Klaudia
-3 °C
3 °C

Feltörték a Pentagon levelezőrendszerét

2007.06.22. 13:24
Több mint ezer számítógépet kellett a Pentagonban időlegesen leválasztani az internetről, miután hackerek bejutottak az amerikai védelmi minisztérium levelezőrendszerébe. A Pentagon szóvivője súlyosnak minősítette a helyzetet, bár titkos információkhoz nem jutottak hozzá a támadók.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatón ismerte el, hogy június 20-án azért állították le az egész Pentagon email-hálózatát, mert hackerek törtek be a levelezőrendszerbe, és kb. 1000-1500 gépen érték el az emaileket. A Pentagonban dolgozók egyharmadát érintette a betörés, az asztali gépek másfél napos kényszerszünete alatt a minisztérium alkalmazottainál rendszeresített, fejlett levelezőrendszerrel felvértezett BlackBerry mobilokon zajlott a kommunikáció.

Csak rutinlevelezés

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendszer nem volt titkosított, mivel csak rutin-emailforgalom zajlott rajta, főleg a Pentagon működésének adminisztrációjával kapcsolatos levelek. Katonai műveletek adataihoz, titkos információkhoz nem juthatott hozzá a támadó – akinek kilétével, a betörés technikai részleteivel kapcsolatban egyelőre teljes a hírzárlat.

A miniszter nem emailezik

A Pentagon szervereit napi százas nagyságrendben érik hackertámadások. Az emailrendszerbe való betörés ugyan nem hátráltatta a minisztérium napi működését, de a szakértők nagyon súlyos esetként jellemezték.

A védelmi miniszter, Robert Gates levelezését nem érintette a támadás. "Nem használok emailt, nagyon "low-tech" ember vagyok"- nyilatkozott a Pentagon első embere az AP hírügynökségnek.