Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Öt éven belül mindenki pénzt veszít az interneten

2007.10.12. 17:20
Hatékonyabban kell fellépni az adatlopások ellen, mert a magyar lakosság vonzó célpont lehet az internetes bűnözők szemében. Aki nem figyel oda, könnyen online csalás áldozatává válhat.

A legmodernebb technológiákat használjuk, de önvédelmi reflexeink még nem alakultak ki, ami elég nagy baj. Ha nem lépünk fel a számítógépes adatlopások ellen, öt éven belül mindenki pénzt fog veszíteni, olvasható Papp Péter információbiztonsági szakértő, a Kancellár.hu Kft. ügyvezető igazgatója által írt sajtóközleményben. Civil szervezetek és információbiztonsági szakértők ezért ajánlást dolgoztak ki a kormány és a piac számára, amelyben szigorúbb szabályozást és hatékonyabb lakossági ismeretterjesztést szorgalmaznak.

Azért is veszélyben vagyunk, mert hazánk egyre ígéretesebb célpont. Ma 2,2 millió magyar használ valamilyen elektronikus banki eszközt, és közülük 1,3 millióan rendelkeznek internetes banki hozzáféréssel. Ennyi emberért már sok bűnözőnek megéri kockáztatni. A nemzetközi adatok pedig azt mutatják, hogy a bűnözők szeretnek kockáztatni. Az személyes adatok lenyúlására szakosodott adathalász (phishing) weboldalak száma 2007 első negyedévében 784 százalékkal nőtt. Ezek banki, pénzügyi és aukciós szájtok hamisítványai.

Azt is tudják a bűnözők, hogy nem a gépek biztonsági hibáit érdemes célba venni, hanem magukat az embereket. A jelszavakat és más adatokat kicsaló üzenetek száma már 2006-ban megelőzte a vírusos emailek számát. Az amerikai MessageLabs legfrissebb statisztikái szerint szeptemberben minden 87. email adathalász célokat szolgált.

Az ízelítőn már túl vagyunk, több bank ügyfeleit megpróbálták átverni az adathalászok, és néhány ügyfél számláját sikerült megcsapolni. Fejlettebb országokban persze sokkal súlyosabb a helyzet, Nagy-Britanniában például tavaly 650 milliárd forint értékű kárt okoztak a pénzintézetek ügyfeleinek az adathalász bűnözők.

Mit tehet az átlagember?

1. A jelszó akkor biztonságos, ha legalább 8-12 karakterből áll, és van benne kisbetű, nagybetű, szám és speciális karakter (pl.: %,&,€). Jó megoldás még a kedvenc vers első két sora, feltéve, hogy elég hosszúak.

2. Ismeretlen cédét és memóriakulcsot úgy kell kezelni, mint a reptéren talált ismeretlen poggyászt. Nem szabad kipróbálni olyan gépen, amelyen értékes adatok vannak.

3. Legyen naprakész az operációs rendszer. A biztonsági frissítés olyan, mint az autónál a húszezres szerviz: ki lehet hagyni, de kockázatos.

4. Idegen gépről szigorúan tilos netbankolni vagy olyan szolgáltatást használni, melyhez azonosítót, jelszót kell megadni.

5. Bankok sosem kérik emailben vagy postai küldeményben a jelszó megadását. Ilyen levélre nem szabad válaszolni, érdemes inkább jelenteni a banknak.

6. Netbankolásnál nagyon fontos, hogy más internetes oldal vagy levelező rendszer ne legyen megnyitva. Minden egyes megnyitott oldal olyan, mint egy szoba egy házban: ha bejön a betörő, nem fog megállni az előszobában.

7. Érdemes szétválasztani a munkát és szórakozást, azaz jó más emailcímet használni a napi ügyintézésre, és mást a baráti levelezésre. A banknak megadott címet nem szabad fórumokon vagy ingyenes szolgáltatásokon használni.

8. A lakáskulcsunkat sem nyitott táskában hordjuk, a jelszavakat is érdemes titkosított fájlban elmenteni.

9. Vírusvédelmi szoftverről és személyes tűzfalról az otthoni gép esetében is gondoskodni kell. Enélkül olyan a gép, mintha nyitva lenne a lakásunk ajtaja.

10. Érdemes rendszeres időközönként biztonsági mentést készíteni.