Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Öt barátját is gyanúsítják a Sasser vírus írójának

2004.05.13. 18:12
A két héttel ezelőtt őrizetbe vett, a Sasser féregvírus megírásával gyanúsított 18 éves Sven Jaschan öt barátját, iskolatársát is elővették a német hatóságok, az ügyészség szerint ők a Netsky vírus terjesztésében működhettek közre.
A Sasser vírus kiagyalójának öt barátja, iskolatársa is gyanúsított, ők a Netsky vírus terjesztésében működhettek közre, közölte csütörtökön Helmut Trentmann, a németországi Verden város ügyészségének vezetője.

A számítógépek millióit megbénító Sasser vírus és mutánsainak kiagyalóját, Sven Jaschan 18 éves informatikatanulót csaknem két héttel ezelőtt vette őrizetbe a rendőrség Waffensenben, miután már felhasználók millióit kergette őrületbe számítógépük állandó leállása.

A német hatóságok együttműködtek az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatallal (FBI), a hírszerzéssel (CIA) és a Microsoft céggel, ahová bejelentés érkezett Jaschan környezetéből. A Microsoft hajlandó 250 ezer dollárt fizetni a nyomravezetőnek, amennyiben Jaschant elítélik.

Tetemes anyagi kár

A Sasser és különféle változatai a Microsoft egyes sebezhető programjait, például a Windows 2000-et és a Windows XP-t támadják meg, de az adatbázisokat nem rombolják. Az anyagi kár azonban a rendszerek állandó leállása miatt így is tetemes, a bosszúságról nem is beszélve.

A magánfelhasználókon kívül a kárvallottak között van számos légitársaság (Delta Airlines, British Airways), a brüsszeli Európai Bizottság, hongkongi kórházak és tajvani postahivatalok.

A Netsky a Sasser előfutára, és feltehetően ez is Sven Jaschan elméjének szüleménye. A fiatalember beismerő vallomást tett, de szabadon engedték, mivel a hatóságok szerint nem áll fenn szökés veszélye, illetve nem számolnak az eset megismétlődésével.

Jaschan szüleivel lakik Bréma környékén, a rendőrség már átkutatta a családi házat, és lefoglalta a készülékeket. Ugyancsak lefoglalták az öt barát számítógépeit és egyéb felszereléseit.