Auguszta
-3 °C
2 °C

A digitális maffia kísérletezik a Sobiggel?

2003.08.25. 17:10
Egy szakértő szerint a Sobig féreg a szervezett bűnözők műve, és ennél sokkal rosszabb dolgok is megtörténhetnek a közeljövőben. A vírusirtó szakértők ugyanakkor némiképp lelassították a Sobig terjedését, és kiderítették, hogy a féreg először egy pornóoldalon jelent meg.
A vírusirtó szakértők azonosították és blokkolták azokat a számítógépeket, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a Sobig féreg terjesztésében. A szakértők azt állítják, hogy ezzel sikerült feltartóztatniuk a bosszantó kártékony programot, írta a BBC. A szakemberek összesen húsz szerver helyreállításával jelentősen csökkenteni tudták a Sobig által okozott forgalmat, de Kínában még mindig nagyon gyorsan terjed a féreg. Egy pekingi internetes biztonságtechnikai cég szerint a számítógépeknek legalább harminc százaléka fertőzött.

Erkölcsi fertőzés

Az FBI mindeközben azt is kiderítette, hogy az e-mailben terjedő vírus legújabb változata egy pornóoldalon jelent meg. Egy szakértő szerint a Sobig.F férget először azok töltötték le a számítógépükre, akik ráklikkeltek egy pornókép megmutatását ígérő linkre. Ezután a megfertőzött számítógépekről a féreg továbbküldte magát más e-mail címekre.

"A Sobig.F először egy pornográfiával foglalkozó Usenet hírcsoporton jelent meg" - mondta Jimmy Kuo, a vírusirtó szoftvereket gyártó Network Associates vállalat kutatója a Cnetnek.

Digitális maffia

Peter Simpson, a ThreatLab igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusirtó cégek és a média teljesen megszállottja lett a terjedési statisztikáknak, ám eközben egyáltalán nem tettek említést a valódi veszélyről. Simpson szerint ezek a kísérletek a szervezett bűnözés első lépései a digitális világban.

"A Sobig a statisztikák szerint minden rekordot megdöntött, de ez közel sem minden. Ez a hatodik része egy kontrollált kísérletsorozatnak, és nem arról van szó, hogy néhány fiatal vírusokat ír a hálószobájában; ez egy nagyon kifinomult példája a szervezett bűnözésnek" - mondta Simpson a ZDNetnek. Szerinte a jövőben a mostaninál sokkal rosszabb dolgok is megtörténhetnek.