Benedek
-5 °C
5 °C

Biztonságosabb lesz a Windows XP

2004.04.01. 12:25
A Microsoft június végén megjelenő második átfogó frissítésgyűjteménye lezár néhány biztonsági rést, blokkolja az előugró hirdetéseket, és pontosabban tájékoztatja a felhasználót a rendszer biztonsági állapotáról.
A Service Pack 2 frissítőcsomag a jelenleginél sokkal biztonságosabbá teszi az operációs rendszert, így a kártékony vírusok és hackerek nehezebben vehetik át a számítógép irányítását.

A június végére elkészülő frissítés telepítése után az XP blokkolni fogja a pop-up hirdetéseket, kivédi a puffer túlcsordulását, elmenti az összes letöltött fájl származási helyét, és megakadályozza néhány spyware kémprogram működését. A Microsoft továbbfejlesztette a beépített tűzfalat is, amely automatikusan elindul majd, ezzel szemben a Windows Messenger alapból kikapcsolt állapotban lesz.

Az Outlook Express, az Internet Explorer és a Windows Messenger figyelmezteti a felhasználót a csatolt fájlokra, és nem nyitja meg magától az emailben küldött grafikákat. A Windows rendszeresen emlékezteti a felhasználókat a letölthető frissítésekre, és a Security Center felületén az összes vírusokkal, frissítésekkel és tűzfallal kapcsolatos információ elérhető lesz.

Utolérik a változásokat

"A Windows XP megjelenése óta nemcsak a hackerek használnak kifinomultabb eszközöket, az emberek összekapcsoltsága is jelentősen megnőtt, ami egyszerűbbé teszi a vírusok terjedését" - mondta Matt Pilla, a Microsoft Windows termékmenedzsere a BBC-nek.

Pilla szerint a Service Pack 2 ezekre a változásokra próbál válaszolni a Windows XP ellenálló-képességének növelésével. A Microsoft, az AMD és az Intel egyébként közösen próbálja megoldani a puffer-túlcsordulás problémáját, melynek segítségével a támadók átvehetik a célpont számítógép irányítását.