Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Vírussal vágnak vissza a spamküldők

2003.12.03. 11:51
A Mimail elsősorban azokat a vállalatokat veszi célba, amelyek megpróbálják kordában tartani a kéretlen reklámlevelek küldőit.
Vírusirtó informatikai szakértők szerint minden jel arra utal, hogy a Mimail legújabb változatát egy bosszúvágyó spamelő készítette, írta a Computerworld. Az illető valószínűleg elhatározta: teljesen megbénítja azokat a vállalatokat, amelyek megpróbálnak megszabadulni az elektronikus postaládákat elárasztó reklámlevelektől.

A kártékony programot tartalmazó email feladója rendszerint egy bizonyos Wendy, aki a levélben egy erotikus történetet részletez és a meztelen fotóit ígéri. A csatolt fájl azonban maga a vírus, amely az elindítása után azonnal továbbítja magát az összes elérhető email címre. A program később támadást intéz néhány előre megadott célpont ellen; a tipikus denial-of-service (DoS) támadás során elképesztő mennyiségű adattal árasztja el a címzett postaládáját.

Mindezek után a vírust aktiváló felhasználó kap egy emailt, mely szerint az általa megrendelt gyerekpornót tartalmaz CD-t hamarosan elküldik a korábban megadott postai címre. Az üzenet szerint a rendelés egy válaszlevéllel lemondható.

Természetesen ezúttal nincs szó valódi gyermekpornográfiáról, a felhasználó - feltehetően gyalázkodó és szitkozódó - üzenete az egyik előre betáplált célponthoz érkezik,

Nem az első támadás

"Ez már a harmadik olyan Mimail változat, amely megpróbál leszámolni velünk. Elképesztően sok internetező küld nekünk levelet a gyermekpornót tartalmazó CD-k miatt, amely állítólag tőlünk lett megrendelve " - mondta Steve Linford, a spamelők kiiktatásán munkálkodó Spamhaus Project alapítója. A Spamhaus rendszereit hétfőn támadta meg a Mimail.

Linford szerint három spamelő banda gyanúsítható a féreg elkészítésével.

"Ezek a fickók trójai programokat írnak, DoS támadásokat intéznek a rendszereink ellen és lopott hitelkártyaszámok értékesítésével szerzik a pénzüket" - mondta Linford.

A vírusszakértők szerint a Mimail hatása kimondottan enyhe volt az idei nyár rekordereihez képest, amelyek valósággal megbénították az internetet. Graham Cluley, a Sophos vírusirtó cég szakértője elmondta: csupán néhány tucat bejelentés érkezett, ugyanakkor egyre több bizonyíték támasztja alá azt a feltételezést, hogy a spamelők és a vírusírók együttműködnek.

A biztonságtechnikával foglalkozó informatikusok már korábban felfigyeltek arra, hogy a spamelők a vírusírók taktikáját alkalmazzák a legnagyobb kritikusaik elhallgattatására. A kéretlen reklámlevelek ellen küzdő szervezetek feketelistákat készítenek az ismert spamelőkről, amelyek segítségével az internetszolgáltatók automatikusan letilthatják a tőlük érkező leveleket. Mindez nyilván nem tetszik a spamelőknek, akik ebből szeretnének megélni.