Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Világtérképen a spamek

2004.09.16. 15:23
Egy amerikai vállalat világtérképen ábrázolja a spamek és vírusok származási helyét. Eszerint a számítástechnikában elmaradott Észak-Korea lenne az egyik legnagyobb spamkibocsátó. Magyar terület is szerepel a spammerekkel és vírusírókkal fertőzöttebb helyek között.
Az 1999-ben alapított Postini amerikai vállalat spamaktivitással és a vírusokkal kapcsolatos kutatása szerint az Egyesült Államokban a spamek száma - az egyre szigorúbb jogszabályok ellenére is - exponenciálisan növekszik. Mindez annak köszönhető, hogy a kéretlen levelek felét nem az Egyesült Államok területéről küldik, így a nem amerikai spammerekre nem vonatkoznak az Egyesült Államok törvényei.

Sopron spammer-központ lenne?

A Postini oldalán található spam- és vírustérképek az utóbbi 24 óra támadásait ábrázolják a kiinduló IP-cím alapján. Ha hihetünk a Postininek, akkor a legtöbb spamet a fejlett Dél-Koreából és a jóval fejlettlenebb Észak-Koreából küldték, de Brazíliából és az Egyesült Államok területéről is kéretlenlevél-tömegek indulnak. Az európai spammerek sem nyugodnak, Németország déli fele, Ausztria egésze és Olaszország északi része is a legaktívabb zónába esik. Sőt, Magyarország is érintett, az észak-nyugati, Győr-Moson-Sopron megyei terület révén.

Az azonosítást azonban befolyásolhatja, hogy sok spammer a nyomozás megnehezítése és a saját erőforrások kímélése végett zombigépeket használ, vagyis nem saját számítógépeket használ a kéretlen levelek kiküldésésre, így nehéz vagy lehetetlen őket megtalálni.

Spamtérkép

A vírusok amerikaiak

A Postini vírustérképe hasonló a spamtérképhez, a döntő különbség az, hogy sokkal több amerikai szerverhez kötött számítógépről küldtek vírust, mint spamet. A térkép szerint Ugyanakkor Észak-Korea a vírusírásban is ludas és a soproni régió ugyanúgy a fertőzöttebb területek közé tartozik.

Vírustérkép

A Postini kutatásainak célja a megelőzés, valamint a spamek elleni harc, mindez persze nem teljesen érdek nélkül, hiszen a cég saját fejlesztésű spam- és vírusellenes szoftvereket is kínál. A Postini adatai szerint a cég hetente 1,3 milliárd emailt vizsgál át, több mint 3700 vállalatnál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!