Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világtérképen a spamek

2004.09.16. 15:23
Egy amerikai vállalat világtérképen ábrázolja a spamek és vírusok származási helyét. Eszerint a számítástechnikában elmaradott Észak-Korea lenne az egyik legnagyobb spamkibocsátó. Magyar terület is szerepel a spammerekkel és vírusírókkal fertőzöttebb helyek között.
Az 1999-ben alapított Postini amerikai vállalat spamaktivitással és a vírusokkal kapcsolatos kutatása szerint az Egyesült Államokban a spamek száma - az egyre szigorúbb jogszabályok ellenére is - exponenciálisan növekszik. Mindez annak köszönhető, hogy a kéretlen levelek felét nem az Egyesült Államok területéről küldik, így a nem amerikai spammerekre nem vonatkoznak az Egyesült Államok törvényei.

Sopron spammer-központ lenne?

A Postini oldalán található spam- és vírustérképek az utóbbi 24 óra támadásait ábrázolják a kiinduló IP-cím alapján. Ha hihetünk a Postininek, akkor a legtöbb spamet a fejlett Dél-Koreából és a jóval fejlettlenebb Észak-Koreából küldték, de Brazíliából és az Egyesült Államok területéről is kéretlenlevél-tömegek indulnak. Az európai spammerek sem nyugodnak, Németország déli fele, Ausztria egésze és Olaszország északi része is a legaktívabb zónába esik. Sőt, Magyarország is érintett, az észak-nyugati, Győr-Moson-Sopron megyei terület révén.

Az azonosítást azonban befolyásolhatja, hogy sok spammer a nyomozás megnehezítése és a saját erőforrások kímélése végett zombigépeket használ, vagyis nem saját számítógépeket használ a kéretlen levelek kiküldésésre, így nehéz vagy lehetetlen őket megtalálni.

Spamtérkép

A vírusok amerikaiak

A Postini vírustérképe hasonló a spamtérképhez, a döntő különbség az, hogy sokkal több amerikai szerverhez kötött számítógépről küldtek vírust, mint spamet. A térkép szerint Ugyanakkor Észak-Korea a vírusírásban is ludas és a soproni régió ugyanúgy a fertőzöttebb területek közé tartozik.

Vírustérkép

A Postini kutatásainak célja a megelőzés, valamint a spamek elleni harc, mindez persze nem teljesen érdek nélkül, hiszen a cég saját fejlesztésű spam- és vírusellenes szoftvereket is kínál. A Postini adatai szerint a cég hetente 1,3 milliárd emailt vizsgál át, több mint 3700 vállalatnál.