Szilárda
0 °C
6 °C

TASZ: Alkotmányellenes az online megfigyelés

2008.05.27. 15:27
Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), szerintük ugyanis alkotmányellenes és több alapjogot is sért az elektronikus hírközlésről szóló törvény.

Az elektronikus hírközlési törvény előírása szerint a telefontársaságoknak és internetszolgáltatóknak a vezetékes és a mobiltelefonos beszélgetések, valamint az online kommunikáció valamennyi forgalmi adatát rögzíteniük kell. A TASZ azonban úgy véli, hogy a szabályozás sérti az információszabadságot és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, valamint a gyülekezési szabadságot, illetve a magánlakás és magántitok védelméhez való jogot.

A TASZ lényegében azt kifogásolja, hogy a forgalmi adatok segítségével pontosan nyomon lehet követni, hogy telefonon ki kivel, milyen időpontban, mennyi ideig vagy milyen gyakran érintkezik. A jogvédő szervezet szerint ezekből az adatokból jól feltérképezhetők a kapcsolatok, a kommunikáció gyakoriságából következtetni lehet a kapcsolatok intenzitására, az időpontból pedig a kapcsolatok minőségére és a résztvevő felek életmódjára, szokásaira. A mobiltelefonok földrajzi helyzetét jelző adatok pedig városi környezetben nagy pontossággal mutatják a telefonhasználók tartózkodási helyét.

A szervezet szerint az emberek többsége nem tudja, hogy ha telefont vagy számítógépet használ, akkor a hatóságok eleve gyanúsnak tartják, és személyes adatainak tömegét rögzíttetik a szolgáltatókkal. A jogvédő szervezet ezért szerdán, az alkotmánybírósági indítvány nyilvánosságra hozásával egy időben a TÁP színház művészeinek előadásával igyekszik felhívni a polgárok figyelmét a jelenlegi helyzetre.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft