Béla
12 °C
27 °C

E-biznisz a mobiltörés

2003.04.18. 08:30
A mobilszolgáltatók által forgalmazott telefonok általában szolgáltatózárral vannak ellátva, vagyis csak annak a szolgáltatónak a SIM-kártyájával használhatók, amelytől a telefont - általában előfizetéssel együtt - vásároltuk. Az újabb Nokia telefonokkal nem kell buherátorhoz szaladgálni, 15 euróért a webről is megrendelhető a kártyafüggetlenítéshez szükséges kód - de vigyázat, Magyarországon ez törvénybe ütköző cselekmény.
Mit tegyünk, ha privát SIM-kártyánk nem passzol az új céges mobilba? Mióta - feltehetően az operátorlobbi nyomására - eltűntek a több SIM-kártyát is kezelni képes mobiltelefonok, ez a kérdés szinte megoldhatatlan dilemma elé állítja az egyszeri felhasználót. Az egyetlen megoldás az SP lock (service provider lock, vagyis szolgáltatózár) leverése a telefonról, amit korábban adatkábellel és laptoppal felszerelkezett buherátorok végeztek pult alatt pár ezer forintért - illetve a hűségnyilatkozat lejárta után kérésünkre, a buherátornál drágábban maga a szolgáltató is elvégzi.

Az újabb Nokiákkal azonban már a trükkös GSM-szakértőt sem kell felkeresni: a weben számtalan warezoldal, és több legális vállalkozás is szabadulást kínál a szolgáltatózártól.

Törvényesen működik például a nokia-unlock.com, a www.unlock-online.com, a www.remotesimlock.com és a www.unlock-mobile-phone.com. Ezek nem titkos, illegális warezoldalak, hanem bejegyzett, legális vállalatok, amelyek olyan államokban működnek, ahol a szolgáltatózár eltávolítása nem ütközik törvénybe. A szolgáltatásért online, hitelkártyával lehet fizetni, és a Google keresőn fizetett hirdetéseik vannak.

A módszer egyébként pofonegyszerű: Nokia 3510-től felfelé (DCT4-telefonok) a kártyazárt eltávolító kódot adatkábel nélkül, a telefon billentyűzetén is be lehet vinni; a kódot a készülék 15 jegyű IMEI (egyedi azonosító) számából, és a zárat elhelyező mobilszolgáltató azonosító kódjából lehet kiszámítani egy algoritmus segítségével, amelyet a jelek szerint a gyártónak nem sikerült titokban tartani.

A felhasználónak tehát nincs más feladata, mint egy formba beírni a telefon IMEI számát és a mobilszolgáltató nevét, majd megadni hitelkártyaszámát: számláját 15 euróval terhelik, és e-mailben hamarosan megkapja a szükséges kódot, melyet a telefonba táplálva a szolgáltatózár feloldódik. Ez nem mindenütt illegális cselekmény, de az effajta szolgáltatást kínáló oldalak felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy mielőtt megrendelnék a szükséges kódot, tanulmányozzák a helyi törvényeket. Magyarországon számítógépes csalásnak minősül, ha valaki így szabadul meg a kártyafüggőségtől.