Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vírusosak lehetnek a Valentin-napi szerelmeslevelek

2006.02.14. 15:15
Aranybánya az internetes csalóknak a Valentin-nap, figyelmeztetnek internetbiztonsági szakértők. Az internetes átverésből élők kamu Valentin-napi lapokon, és gyanús randiszájtokon keresztül csalják ki hősszerelmes felhasználók pénzét. A szakértők szerint az emailben küldött lapok vírusokat tartalmazhatnak, a regisztrációt elváró Valentin-napi oldalakat pedig illegális adatgyűjtésre használják.

A regisztrációnál banki adatokat és felhasználói jelszavakat csalnak ki a szerelemipari Valentin-nap népszerűségét kihasználva, figyelmeztet az Internet Security Systems amerikai biztonsági cég. Szerintük több Valentin-napi szájtot internetes csalók hoznak létre, írja a BBC.

Szerelemmel csalnak

James Rendell, a cég szakértője szerint a szélhámosok spamekkel árasztják el a felhasználókat, amikbe ártalmatlannak tűnő linkeket raknak, a linkek pedig a csalásra épülő weboldalakra mutatnak. "Ilyen az emberi természet, szívesen nyitunk ki I Love You tárggyal érkező leveleket" - fogalmaz. Rendell tanácsa szerint, nem érdemes a kéretlen levelek csatolmányait megnyitni, és az emailben található linkre kattintani sem érdemes.

A Finjan internetbiztonsági cég illetékese szerint a csalók a romantikus levelekre adott "feltétlen reakciót" használják ki. Szerintük sokkal szívesebben nyitunk ki szerelmes leveleket, mint bármi mást. Mindezt alátámasztja az eddigi legkártékonyabb vírus tárgya, ami a Love Bug volt. 2000 májusában bukkant fel, és közel ötvenféle mutációja negyvenmillió számítógépet fertőzött meg: összesen 8,7 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Inkább papírüdvözletet!

A romantikát is ismerő internetbiztonsági szakértők egyetértenek abban, hogy a szerelmeseknek érzelmeik kifejezésére az internetes úton kívül is számtalan lehetőség áll rendelkezésre, ajánlják is, hogy inkább ezeket a csatornákat használják. Nagy Britanniában például hatból csak egy ember küld hagyományos, offline Valentin-napi kártyát élete párjának.