Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Amatőr adathalász vadászik a Vatera felhasználóira

2009.01.21. 15:05
Adathalász-támadás érte az egyik legnépszerűbb magyar online aukciós oldal, a Vatera felhasználóit. A személyes adatokat kérő csali levél primitív, de kezdők bedőlhetnek a trükknek.

A levél a legősibb adathalász trükkel él: azt próbálja elhitetni az áldozattal, hogy az oldal adatbázisában adatvesztés történt, és arra kéri, hogy újra adja meg az elveszett regisztrációs adatokat. Ezek aztán persze az adathalász postafiókjában landolnak, és onnantól búcsút is mondhatunk a hozzáférésünknek az oldalon (ráadásul az ember hajlamos ugyanazt a felhasználónevet és jelszót mindenhol, így az adatainkkal több helyen is visszaélhet a tolvaj).

A vaterás adathalász több szarvashibát is vét, amiből minimális tapasztalattal és/vagy józan ésszel is egyértelművé válik, hogy átveréssel van dolgunk. Az adatokat a citromail.hu ingyenes szolgáltatónál bejegyzett címre kéri, hol tegezi, hol magázza a címzettet; plusz rengeteg helyesírási hiba, és olyan otromba stilisztikai elem (csupa nagybetűvel írt részek, négy-öt felkiáltójel a mondat végén) tűnik fel a szövegben, ami nem vall hivatalos levélre. Az egész inkább tűnik iskolai csínynek, mint komoly adathalász akciónak, de kezdő internetezők, akik esetleg nincsenek is tudatában annak, hogy a személyes adataikat valaki egyáltalán el akarhatja lopni, bedőlhetnek neki. Arról egyelőre nincs információ, hogy a levelet mennyien kapták meg.

Az adathalász akciók legkedveltebb célpontjai általában a netbankok, online boltok és aukciós oldalak felhasználói. Utóbbiakat a legegyszerűbb megtámadni; ugyan az oldalak általában elfedik a felhasználóik emailcímeit egymás elől, de sokan egyszerűen beleírják a hirdetésükbe az elérhetőségüket, ezekből könnyű összerakni egy címlistát a potenciális áldozatokról, és már mehet is az adathalász levél.  • Eladnék
  • Hírek