Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Idén születik meg az egymilliomodik vírus

2008.04.09. 11:15
Soha nem bukkant fel még annyi új vírus, mint az elmúlt hónapokban; a szakértők szerint ez azt mutatja, hogy a vírusok készítői a minőségről átálltak a mennyiségre.

Sosem látott ütemben születnek az új vírusok, trójai programok - mondta a Sophos biztonságtechnikai cég vezetője, Paul Ducklin a PC World ausztrál kiadásának, hozzátéve, hogy valószínűleg 2008 utolsó hónapjaiban fog megszületni a számítógépes történelem egymilliomodik vírusa. (Hogy az esetenként több száz variációban létező, önmaguk mutációit gyártó vírusokat hogyan számolta bele az egymillióba, nem tudni.)

A vírusok szaporodása az elmúlt időkben gyorsult fel nagyon durván: az elmúlt fél évben negyedmillió új vírus bukkant fel. Ez azonban leginkább azt mutatja, hogy a vírusok készítői elkeseredetten próbálnak lépést tartani a vírusirtókkal. Az F-Secure vírusirtó cég közleménye szerint naponta 25 ezer vírusmintát kapnak a laborjaik a világ minden tájáról.

Ducklin szerint a rosszindulatú programok 85-90 százalékára gyakorlatilag azonnal elkészül az ellenszer, így a vírusírók rá vannak kényszerítve, hogy ipari mennyiségben ontsák az egyre kisebb hatékonysággal dolgozó kártevőket. A változás elsősorban az egyre jobb vírusirtóknak, a fontos forgalomirányító szerverek szűrőprogramjainak, és az egyre elővigyázatosabb felhasználóknak köszönhető.

Öt éve még minden negyvenedik email-csatolmányban valamilyen rosszindulatú kód rejtőzött, ma ugyanez az arány egy az ezerhez. A legveszélyesebb kártevők ma a drive-by-downloadnak nevezett vírusos oldalak. Ilyenkor egy weboldal kódjába rejtik a rosszindulatú programot, és az az oldal látogatóinak adatforgalmát tereli el úgy, hogy a felhasználó azt észre sem veszi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?