Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Idén születik meg az egymilliomodik vírus

2008.04.09. 11:15
Soha nem bukkant fel még annyi új vírus, mint az elmúlt hónapokban; a szakértők szerint ez azt mutatja, hogy a vírusok készítői a minőségről átálltak a mennyiségre.

Sosem látott ütemben születnek az új vírusok, trójai programok - mondta a Sophos biztonságtechnikai cég vezetője, Paul Ducklin a PC World ausztrál kiadásának, hozzátéve, hogy valószínűleg 2008 utolsó hónapjaiban fog megszületni a számítógépes történelem egymilliomodik vírusa. (Hogy az esetenként több száz variációban létező, önmaguk mutációit gyártó vírusokat hogyan számolta bele az egymillióba, nem tudni.)

A vírusok szaporodása az elmúlt időkben gyorsult fel nagyon durván: az elmúlt fél évben negyedmillió új vírus bukkant fel. Ez azonban leginkább azt mutatja, hogy a vírusok készítői elkeseredetten próbálnak lépést tartani a vírusirtókkal. Az F-Secure vírusirtó cég közleménye szerint naponta 25 ezer vírusmintát kapnak a laborjaik a világ minden tájáról.

Ducklin szerint a rosszindulatú programok 85-90 százalékára gyakorlatilag azonnal elkészül az ellenszer, így a vírusírók rá vannak kényszerítve, hogy ipari mennyiségben ontsák az egyre kisebb hatékonysággal dolgozó kártevőket. A változás elsősorban az egyre jobb vírusirtóknak, a fontos forgalomirányító szerverek szűrőprogramjainak, és az egyre elővigyázatosabb felhasználóknak köszönhető.

Öt éve még minden negyvenedik email-csatolmányban valamilyen rosszindulatú kód rejtőzött, ma ugyanez az arány egy az ezerhez. A legveszélyesebb kártevők ma a drive-by-downloadnak nevezett vírusos oldalak. Ilyenkor egy weboldal kódjába rejtik a rosszindulatú programot, és az az oldal látogatóinak adatforgalmát tereli el úgy, hogy a felhasználó azt észre sem veszi.