Auguszta
-3 °C
2 °C

Másodpercek alatt törhető Windows jelszavak

2003.07.23. 12:20
Másfél percről néhány másodpercre csökkenti az alfanumerikus Windows-jelszavak feltöréséhez szükséges időt az az új eljárás, melyet svájci kutatók kedden az interneten publikáltak.
A svájciak cikkében ismertetett módszer nagyméretű kikeresőtáblákat használ a kódolt jelszavak és a felhasználó jelszavának összehasonlítására, így gyorsabban végrehajthatók a kódtöréshez szükséges számítások. Az alfanumerikus jelszavak feltöréséhez szükséges időt így a korábbi 1 perc 41 másodpercről mindössze 13,6 másodpercre csökkenti. Az újítás lényege, hogy sok memóriát használva a nagyméretű kikeresőtáblákkal jelentősen csökkenthető a töréshez szükséges idő.

Gyenge kód

Az interneten is kipróbálható jelszótörési kísérletek eredményei rámutatnak a Microsoft jelszótitkosítási eljárásainak ismert gyengeségeire, melyekre alapozva különösen sikeresen alkalmazhatók a hasonló törési módszerek. "A Windows-jelszavakkal az a probléma, hogy nem tartalmaznak véletlenszerű információt, így nem valami jók" - nyilatkozta Philippe Oechslin, a lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kriptográfiai laboratóriumának oktatója a News.com-nak.

Az Oechslin által kedden publikált módszer a fenti gyengeségre épít, valamint olyan korábbi kutatásokra, melyekből kiderült, hogy a titkosítási algoritmusok nagy kikeresőtáblák segítségével felgyorsíthatók. A kutató 1,4 GB méretű táblát használt a jelszavak tárolására, a törés egy AMD 2500+ processzoros, 1,5 GB memóriával felszerelt számítógépen fut, melyen az internetezők is tesztelhetik jelszavaik biztonságát.

A kettőspontot nem tudja

A módszerrel csak a betűkből és számokból álló, alfanumerikus jelszavak törhetők, a más karaktereket, például írásjeleket is tartalmazó jelszavak nem. A kutató weboldalán olvasható lista szerint a BLABLA jelszót 2 másodperc, a hotblast jelszót 7 másodperc, az APSTNDP47 jelszót pedig 39 másodperc alatt törte fel a szoftver.

A már régóta alkalmazott, számításigényes jelszótörő eljáráshoz a jelszót vagy jelszavakat tartalmazó, titkosított fájl szükséges. Noha a titkosított jelszóból nem fejthető vissza az eredeti, a titkosító algoritmus ismeretében mégis kideríthető, mi volt az eredeti jelszó. Ehhez ugyanazzal a titkosító algoritmussal kell bekódolni a lehetséges jelszókombinációkat, majd a kódolt jelszót összehasonlítani a lehetséges, kódolt jelszavakat tartalmazó listával, ezt tartalmazza a kikeresőtábla. Ha két kódolt jelszó megegyezik, eredetijük is azonos, legalábbis a Windows rendszerekben alkalmazott titkosítási módszerek esetén.