Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leszorította a a Zafi.B a Zafi.D-t a víruslistán

2006.07.12. 15:01
0 hozzászólás

A Vírusbuster 2006 első félévi vírusjelentése szerint az online jelszavak begyűjtésére specializálódott számtalan Bayfraud trójai jelentette a legnagyobb IT-biztonsági problémát.

Az első félév vírustámadásait összegző lista élén ugyancsak a tavalyi év listavezetőjének számító I-Worm.Zafi.B áll, mely idén több mint 30 százalékot könyvelhetett el magának. A második helyen szorosan mögötte, 28.5 százalékal a HTML.Bayfraud trójai áll, mely a tavalyi év során lényegesen visszafogottabb volt, és a listán csupán a 8. helyet foglalta el. A jelentés szerint 2006-ban a legtöbb fertőzést okozó rosszindulatú kódok olyan kártevőket szorítottak háttérbe, mint a tavalyi évben pusztító Lovegate.AL vagy MyDoom.R férgek. Ezek a 2006. első félévében a lista 8. és 11. helyére szorultak vissza, és az összes támadás alig másfél százalékát tették ki. A 2004-ben megjelent Zafi.D idén az 5. helyre szorult vissza, alig több mint 1 százalékkal, szemben a 2005-ös évvel, amikor is a lista előkelő második helyén állt.

Szappanos Gábor a VirusBuster vírusszakértője szerint a nagyszabású, globális víruskitörések ideje lejárt. Véleménye szerint a közeljövőben elsősorban a spyware és letöltő trójaiak számának drasztikus növekedése várható a többi kártékony program mérsékelt emelkedése mellett.