Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Beatles-dalok az iTunesról?

2006.11.29. 14:19
0 hozzászólás

Az Apple csoport közel áll a megegyezéshez a Beatles együttes szerzői jogainak birtokosaival - az EMI lemezcéggel és az Apple Corps-szal - arról, hogy a She loves you jeah, yeah, yeah-t és társait meg lehessen vásárolni az iTunes portálon.

A Fortune amerikai magazin értesülése szerint az Apple Corps, amely a Beatles még élő tagjainak és leszármazottainak szerzői jogait képviseli, mindeddig elutasította, hogy dalaikat interneten is lehessen árulni, az EMI viszont, amely a hangfelvételekkel rendelkezik, híve ennek.

Ma már csak néhány híres popénekes vagy banda zárkózik el az internetes terjesztéstől, a Led Zeppelin és a Beatles jogutódai közülük az utolsó mohikánok közé tartoznak. Rajongóik mindmáig csak olyan illegálisan működő "cserélő" programok révén juthatnak interneten idoljaik zenéjéhez, mint a Limewire.

A Fortune értesülései szerint az iTunes kizárólagossági joga a Beatles-számok internetes terjesztésére a tárgyalás alatt álló megállapodás értelmében csak egy időre szólna. Az MSN és a Rhapsody zenei letöltő portálok szintén már évek óta szeretnék megszerezni a lehetőséget a Beatles számok MP3 formátumban történő terjesztésére.

Az erről szóló megegyezés azonban még meghiúsulhat, írja a Fortune, mivel az Apple név, illetve logo használatáért is két csoport küzd.

A Beatles jogutódjai akkor rágtak be az Apple-re, amikor az megszületett. Merthogy az Apple addig a Beales kiadóvállalata volt, és a két cégnév annyira hasonlít egymásra, hogy ugyanaz.

A kaliforniai számítógépgyártó akkor megígérte, hogy sosem foglalkozik majd zenével, ami elég volt a megegyezéshez, de most meg már Steve Jobs zenelejátszója uralja a piac több mint felét, az iTunes meg a legnépszerübb online zenebolt.

via MTI