Az A, B és AB típusú vér nullás vércsoportúvá alakítására dolgozott ki új módszert egy nemzetközi kutatócsoport a Harvard egyetemen. A Nature Biotechnology című lapban hamarosan közzéteendő publikációt ismertetve a wissenschaft.de című német tudományos hírportál arról számolt be, hogy a Henrik Clausen és társai által kidolgozott eljárás egyszerű és költséghatékony.
Az A, B és AB vércsoportú vörös vértestek felületén megtalálhatók bizonyos cukorláncból álló részecskék, amelyeket A és B antigéneknek neveznek, és ezek nincsenek meg a nullás vércsoportban. Ezért a nullás vércsoporthoz tartozók nem ism kaphatnak más vért, ugyanis immunrendszerük idegen testként értékeli az A és B antigéneket. Ennek következtében a nullás vérből gyakran hiány keletkezik, ami főleg a kisebb kórházakban okoz problémát.
A tudósok évtizedek óta keresték a megoldást, hogyan távolítsák el az A és B antigéneket a vörös vértestekről. A B vércsoport esetében egy fehérje jelentette a megoldást, amely cukorláncok feldarabolására specializálódott. Clausen és kollégái ebbe az irányba folytatták a kutatásokat, és 2500 gombánál és baktériumnál vizsgálták meg a fehérjéket. A tudósok két olyan bakteriális fehérjét találtak, ami az A és a B antigént is levágja. A tervek szerint a biotechnológiai úton előállított nullás vért hamarosan embereken is kipróbálják.
[via MTI]