Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Műanyag fóliával védené a Földet a felmelegedéstől

2007.05.08. 15:23
23 hozzászólás

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai csillagászprofesszor. A tudósok közül sokan úgy vélik, hogy az emberiség úgy gátolhatja meg a túlzott felmelegedést, ha a napsugárzás egy részét képes távol tartani a bolygótól. A javaslatok közül sokat komolyan is vesznek, így a NASA már meg is bízta Roger Angel csillagászt a terv részleteinek kidolgozásával. A tervező arra jutott, hogy 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról. A rakéták egyenként 800000 kerek, 60 centiméter átmérőjű műanyag fóliát szállítanának világűrbe, vastagságuk nem haladná meg az egy tized millimétert, ezért súlyuk sem lenne nagyobb egy pillangóénál.

Tíz év múlva a 16 billió fólia egy ovális felhőt alkotna, amelynek az átmérője a Földével lenne egyenlő, hosszúsága pedig elérné a 100 ezer kilométert. A felhő az úgynevezett Lagrange pontnál lebegne, másfél millió kilométerre a Föld felszínétől. Ennél a pontnál a Nap és a Föld vonzása egyensúlyban van, vagyis a gigantikus műanyag köd egy helyben lebegne a világűrben. Minden fóliának saját meghajtása és kormányzása lenne, vagyis a napszél sem fújná el őket, megmaradnának egy alakzatban. A fólianapernyő a napfény mintegy két százalékát térítené el, de az emberek a Földön nem érzékelnék, hogy sötétebb lett. Ha a napernyő 50 évig kitart, évi 100 milliárd dollárba kerül, - mondja Angel, aki szerint ez 0,2 százaléka a világ bruttó össztermékének. (via MTI)